Utenriks

Dårlig rengjøring i ambulanser

En stikkprøve avslører huller i rengjøringen av ambulanser, noe som kan være til fare for pasientene. Nå skal prosedyrene endres.

Publisert Sist oppdatert

En stikkprøve avslører huller i rengjøringen av ambulanser, noe som kan være til fare for pasientene. Nå skal prosedyrene endres, skriver Søndagsavisen.

DANMARK: Rengjøringen i danske ambulanser er mangelfull. Det avslører stikkprøver i tre tilfeldige ambulanser fra hovedstadsområdet, hvor Søndagsavisen har fått adgang med profesjonelt testutstyr som måler hvor grundig en overflate er rengjort.

Selv om verdiene ikke bør overstige 300, finner Søndagsavisen verdier opp til 1000.

Særlig veskene med ambulanseutstyr til behandling av pasienter er skitne. Men også telefonene og ambulansenes ratt bekymrer overlege i infeksjonshygiene Elsebeth Tvenstrup fra Statens Serum Institut. I samarbeide med ambulansestasjonene og helsedirektoratet (sundhedsstyrelsen) har hun vært med på å utarbeide retningslinjene for hygiene i ambulansene.

- Dette tyder på at det ikke blir gjort rent regelmessig, sier hun og understreker at det likevel ikke utgjør en smitterisiko så lenge ambulansepersonellets håndhygiene er god nok.

I retningslinjene står det at ambulansepersonellet har ansvaret for at ambulansen blir gjort ren når vakten begynner.

Vil heller spise frokost
Men ifølge Elsebeth Tvenstrup viser Søndagsavisens stikkprøve at det er huller i rengjøringen.

Late ambulansearbeidere dropper ofte rengjøringen helt. De vil hellere spise frokost.

Rengøringen i ambulansene er ikke bare mangelfull. To-tre ganger i uken droppes den helt, selv om det er ambulansepersonellets ansvar at det blir gjort rent når vakten begynner. Det bekrefter ambulansepersonell overfor Søndagsavisen.

- Det skjer ofte at vi får oppdrag midt i rengjøringen. Og selv om vi bør fortsette når vi kommer tilbake, er det ofte at den blir droppet, forteller en ambulansearbeider som ønsker å være anonym i frykt for å miste jobben.

For det meste svikter rengjøringen fordi der er travelt, forteller han.

- Men det handler også om ren og skjær latskap. Folk vil heller spise frokost enn å gjøre rent, sier han.

Les mer om saken i Søndagsavisen

Powered by Labrador CMS