Utenriks

Dansker vurderer psykiatriambulanse

Gode erfaringer med psykiatrisk ambulanse i Norge får danske fylkespolitikere til å overveie forsøk med lignende beredskap i Danmark, som kan rykke ut i tilspissede situasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Gode erfaringer med psykiatrisk ambulanse i Norge får danske fylkespolitikere til å overveie forsøk med lignende beredskap i Danmark, som kan rykke ut i tilspissede situasjoner, skriver Berlingske.

Les også:Psykiatriambulansesuksess i Bergen bør etterfølges, Politiet lei av psykiatrioppdrag, Rogaland får psykiatriambulanse, Sør-Trøndelag får psykiatriambulanse

En psykiatrisk ambulanse som er bemannet med personale med erfaring i akuttpsykiatri, bør bli en del av den danske beredskapen, som kan rykke ut i tilspissede situasjoner hvor psykisk syke eksempelvis er selvmordstruet, opptrer voldsomt eller bør tvangsinnlegges, mener danske politikere.

Anbefalingen til regionene om å arbeide for en ambulanseordning kommer etter et besøk hos helsevesenet i Bergen, hvor man siden 2005 har hatt en psykiatrisk ambulanse. Formålet er å transportere psykisk syke som trenger overvåkning eller medisinsk behandling underveis, fordi de eksempelvis er psykotiske eller selvmordstruede.

Erfaring med akuttpsykiatri

Ambulansen ligner en alminnelig ambulanse, men pasientstolen er montert på skinner og har en »låsbar« sele, samt transportbelter og håndleddsremmer, fremgår det av utvalgets rapport.

Personellet er uniformert som ambulansepersonell, og det psykiatriske personellet har lang erfaring med akuttpsykiatri. Utgangspunktet for ordningen er, at det ikke er en politioppgave å ta seg av transport av psykisk syke, og at det tidligere har vært kritikk fra såvel pasienter som pårørende, at det ga en følelse av å være stemplet som kriminell og farlig når transporten foregikk i politibil.

I Danmark har det i en årrekke vært en psykiatrisk utrykningstjeneste med psykiatere i københavnsområdet som rykker ut cirka 800 ganger om året. Her er det dog ikke tale om en egentlig ambulanse, men et grått kjøretøy fra Københavns Brandvæsen som primært brukes til å transportere personalet.

I landsforeningen SIND ser man gjerne at det innføres en ordning som den norske.

Les mer om saken i Berlingske

Powered by Labrador CMS