Utenriks

11 helsearbeidere drept

– Det er helsearbeiderne utenfor sykehuset som er de store heltene. De har en livsfarlig jobb, sier anestesisykepleier Dagfinn Bjørklid til Sykepleien.

Publisert Sist oppdatert

– Det er helsearbeiderne utenfor sykehuset som er de store heltene. De har en livsfarlig jobb, sier anestesisykepleier Dagfinn Bjørklid til Sykepleien.

Hele saken i Sykepleien: Frykter mer blod

Les også Tv2 nyhetene: Grufulle lidelser møter hjelpearbeidere i Gaza

Han er en av tre i et nytt team fra Norwac (Norwegian Aid Committee) som har overtatt etter legene Mads Gilbert og Erik Fosse på Shifa-sykehus i Gaza by. Johannes Brattebø er nevrokirurg og ortoped og den norsk-palestinske Mohammad Abou-Arab til daglig anestesilege ved Ullevål sykehus.

I tillegg er Leger uten grenser på banen med blant annet den norske kirurgen Helga Loose og anestesisykepleieren Anne Lill Østern, skriver VG.

11 helsearbeidere, hovedsakelig ambulansesjåfører er drept så langt i Gaza. I tillegg er 11 ambulanser ødelagt, og 22 helsearbeidere skadd i tjeneste, forteller Bjørklid mandag.

Det norske teamet er ved godt mot. – Så langt er moralen god, til tross for alle belastningene.

Opptrapping
Flere andre internasjonale team har også kommet inn til Gaza, blant annet fra Egypt, Jordan og Russland.

Egypt også har levert 568 tonn medisinsk utstyr og 24 ambulanser til sykehus på Gazastripen. 50 leger, hvorav 43 egyptiske, har krysset grensa i Rafah til Gazastripen, melder NTB. De er også nå villige til å ta imot flere sårede ved grenseovergangen Rafah.

Bjørklid og kollegene regner med opptrapping i krigen.

– Hvis de israelske soldatene kommer inn i Gaza by, blir det enda mer blodig. Også israelerne vil da lide store tap. Nå er reservestyrkene aktivt med, og de er ikke like godt trent som de andre soldatene.

Bjørklid understreker at Gaza vil trenge hjelp i lang tid etter at krigen er over, både til kirurgi og rehabilitering. Han håper oppmerksomheten blir like stor da som nå.

Powered by Labrador CMS