Utdanning
Vil bidra i skarpere oppdrag
Helsepersonell bør få bidra mer i skarpe operasjoner, ifølge Helsedirektoratets evaluering. Ambulanseteamene som brøt politiets sikkerhetsordre den 22. juli får støtte i ny rapport.
Helsepersonell bør få bidra mer i skarpe operasjoner, ifølge Helsedirektoratets evaluering. Ambulanseteamene som brøt politiets sikkerhetsordre den 22. juli får støtte i ny rapport, skriver Aftenposten.
Ambulansepersonell skal ikke dra inn i områder som politiet ikke har sikret. Det var ordren som det første helsepersonellet måtte forholde seg til på, både i Regjeringskvartalet og ved Utøya.
Men da Norge ble rammet av de verste terrorangrepene etter krigen, ble denne instruksen brutt flere ganger: Ambulansepersonell trosset ordren fra politiet om å holde seg borte fra Utvika kai. I tillegg dro et medisinsk team ut til Utøya lenge før området var sikret av politiet.
- Det er en refleksjon at helsepersonell etter vår oppfatning i for liten grad slapp til, i hvert fall på landsiden i Utvika, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen til Aftenposten.no.
Ambulansepersonellet ble bedt om å holde seg på avstand, men flere nektet å følge ordre.
«På et ukjent tidspunkt begynte legevaktspersonell og helsepersonell som var ankommet med ambulanser, herunder leger tilhørende luftambulansetjenesten, å bevege seg ned på Utvika kai uten at politiet hadde gitt grøntlys for dette.»
Helsedirektoratet går langt i å si at helsepersonnellet som brøt retningslinjene og dro ned til Utvika kai, gjorde det eneste riktige.
«Årsaken var at helsepersonell opplevde det som svært vanskelig å være vitne til at ungdom med behandlingsbehov kom i land uten å kunne hjelpe dem. Innsatsen her ble i liten grad ledet,» heter det i rapporten.
Også bomben i Regjeringskvartalet synliggjorde behovet for en skarpere ambulansetjeneste, ifølge rapporten.
Her viser gjennomgangen at responsen og evakueringen av skadede i det store og hele fungerte tilfredstillende. På ett punkt mener er det imidlertid behov for forbedring, ifølge rapporten:
Det tok mellom halvannen og to timer før tre alvorlige skadede personer som befant seg i regjeringsbygget R4 ble fraktet ut til Ullevål sykehus – fem minutter unna. Årsaken var at bygget da ikke var sikret av politi og brannvesenet.
Nå vil Helsedirektoratet at ambulansepersonell skal bli med i skarpere oppdrag.
«Helsedirektoratet mener at man med utgangspunkt i aksjonene i regjeringskvartalet og på Utøya, men også andre skarpe oppdrag, må se nærmere på mulighetene for at helsepersonell skal kunne bistå politi – og eventuelt og brann- og redningsetaten med vurdering, behandling og evakuering av pasienter fra usikrede områder,» heter det i rapporten.
Helsedirektør Bjørn Inge Larsen mener likevel at helsepersonell ikke skal sendes i skarpe operasjoner, og viser til at beredskapstroppen trolig reddet flere liv ved å utføre avansert helsehjelp på Utøya.