Utdanning
- Søker over hele landet
Over 60 elever søkte Vg2 ambulansefag ved den nyopprettede linja ved Malakoff videregående skole i høst – 16 kom inn. Vi tok en prat med to av dem under yrkes- og utdanningsmessen i Kongstenhallen.
Over 60 elever søkte Vg2 ambulansefag ved den nyopprettede linja ved Malakoff videregående skole i høst – 16 kom inn. Vi tok en prat med to av dem under yrkes- og utdanningsmessen i Kongstenhallen, skriver Østfold Kommune.
Les også fra yrkesmessa: Fikk smaken på livredning
- Helt siden jeg var 7 år har jeg visst at jeg skulle bli ambulansearbeider. Da så jeg min første dødsulykke på veien, og bet meg merke i de som jobbet på ambulansen. I 10-årsalderen traff jeg en navnebror som jobbet i ambulansetjenesten – da var jeg solgt. Jeg var kjempefascinert, sier Lars Jørgensen.
- Vet du, jeg sendt flere mail til fylkeskommunen for å få dem til å opprette ambulansefag i fylket, og dersom de ikke hadde gjort det måtte jeg dratt et annet sted. Det gjelder også når jeg skal ut i lære – jeg kommer til å søke læreplass i hele landet, for dette er noe jeg virkelig, fortsetter Lars.
Sammen med medelev Hege Jessen står han på stand hos ambulansefag, og de tar seg mer en gjerne tid til en prat om det de mener er det beste utdanningsløpet i Østfold.
- Det er rart med det, hvor man får interessen fra. Jeg har flere onkler og tanter som er leger, og en mor som jobber med mennesker, så interessen har egentlig alltid vært der. Jeg har alltid villet hjelpe andre. Og da jeg var i en ulykke med søsteren min, og forholdt meg så utrolig rolig i situasjonen, visste jeg at det var ambulansefag jeg ville ta, sier Hege.
Egen ambulanse
- Jeg er kjempefornøyd med at jeg har kommet inn på ambulansefag, og har brukte mye tid på å skaffe meg kontakter, Da jeg gikk på Vg1 helse- og sosialfag på Greåker, møtte jeg opp på sykehuset for å si at her vil jeg ha utplassering. Det å møte opp personlig, vise seg frem og gjøre rede for det man kan, er kjempeviktig, sier Lars.
I tillegg til utplassering, får elevene på ambulansefag mye praktisk arbeid i skolehverdagen, i klasserommet har de nemlig en egen ambulanse.
Få gutter
Til tross for at Lars syns det er hyggelig å være en av fire gutter i en klasse på 16, er kontakt- og faglærer, Tarjei Tvedte, og fagleder for helse- og sosialfag, Torill Ekelund, skjønt enige om at både ambulansefaget og helse- og sosialfag trenger å øke rekrutteringen blant gutter.
- Vi har veldig mange entusiastiske og flinke elever, som gjør en god innsats for å lykkes. For vi ærlige med dem fra starten og bruker mye tid på å understreke at dette er et tøft yrke. Det stilles strenge krav til blant annet fysisk egnethet, sier Tvedte og legger til viktigheten av at det er lærere som har god erfaring fra bransjen som underviser ved skolen.
Både Ekelund og Tvedte legger til at det er viktig å følge med på de faglige oppdateringene.
- Det er viktig at våre lærere er høyt kompetente og har bred faglig bakgrunn. Dette er et fag som utvikler seg hele tiden, og må behandles som en ferskvare. Det er viktig at vi har den beste kompetansen. Samtidig er det veldig positivt for Malakoff at vi har fått ambulansefag. Faget er med på å øke statusen til fagområdet, og da håper vi også at guttene følger med, sier Ekelund.
Les mer om saken på Østfold Kommunes nettside