Utdanning
Nytt studium med kostbar pasient
15 elever på det nye ambulansefaget i Sandnessjøen blir onsdag møtt av en dokkemann som kan simulere all verdens skader og lidelser.
15 elever på det nye ambulansefaget i Sandnessjøen blir onsdag møtt av en dokkemann som kan simulere all verdens skader og lidelser, skriver Helgeland Arbeiderblad.
– Dette er ei øvingsdokke som elevene på ambulansefag skal bruke til scenariebasert trening. Det er bare fantasien som setter grenser for hva dokka kan simulere av traumer, sier Gunnar Svedenlund, ansatt i firmaet Laerdal, som leverer treningsutstyr til øvelser på akutte nød- og skadesituasjoner.
Sist uke var Svedenlund innom Sandnessjøen videregående skole for å kurse lærerne i bruk av en såkalt ALS-simulator, enkelt forklart en dokkemann til 270.000 kroner.
33 på venteliste
Inspektør Heidi Brastad ved Sandnessjøen videregående skole gleder seg til oppstart av VG2 ambulansefag kommende onsdag. Skolen har drevet med voksenopplæring i ambulanse siden 1990-tallet, men aldri før hatt dette som egen studieretning. Ambulansefag er andreåret på helse og sosial.
– Vi har brukt det siste året til planlegging, og fra fylket har vi fått alt vi har bedt om. 650.000 kroner er et formidabelt løft. Ambulansefaget krever mye dyrt utstyr, sier Brastad. Faget har 15 plasser, fullsatt av 12 jenter og tre gutter. 33 personer har stått på venteliste.
– Hva tenker du om kjønnsbalansen?
– Uvant. Jeg trodde kanskje ambulansefaget skulle tiltrekke seg flere gutter.
Forklaringen ligger i at det stadig er vanskelig å få gutter til å søke på førsteåret helse og sosialfag.
– Ambulansefaget trenger både gutter og jenter. Dette er et fysisk tungt yrke, i tillegg til det psykiske, sier faglærerne Grete Kristensen og Bjørn Ivar Jenssen. Sammen med Jørgen Simensen fra fagprøvenemnda i Nordland ble de før helga drillet i bruk av den nye dokkemannen.
Les mer om saken i Helgeland Arbeiderblad