Utdanning
Moral og etikk i høy hastighet
Årets event: Når Henrik Syse inntar talerstolen på AmbulanseForum skal han snakke om hvordan man balanserer pasienthensyn, behandling, etikk og moral i akuttmedisinen når hvert sekund teller.
Når Henrik Syse inntar talerstolen på AmbulanseForum skal han snakke om hvordan man balanserer pasienthensyn, behandling, etikk og moral i akuttmedisinen. Når hvert sekund teller er det desto viktigere å være godt forberedt på hvilke scenarioer man kan møte, og finne metoder til hvordan man kan håndtere disse.
Utdrag fra intervju av Henrik Syse i Ambulanseforum nr. 5 2011 av Siri Gulliksen
Ønsker du å abonnere? Klikk her!
Eksempler på situasjoner hvor prehospitalt personell blir utfordret på etikk og moral er mange. Daglig blir ambulansearbeidere konfrontert med hendelser som krever at de må konsultere sitt eget moralske sentrum for å vurdere hva som er rett og galt. For dessverre er ikke alle livets sider og scenarioer nedtegnet i lover og regler, MOM eller tiltaksbok eller beskrevet i nasjonale retningslinjer.
- Ambulansearbeidere har spesielle kvaliteter
Å holde tunga rett i munnen når det gjelder etikk og moral i tidspressede virksomheter, som for eksempel akuttmedisinen, er spesielt krevende og stiller store krav til menneskene involvert, sier Henrik Syse.
- Jeg vil påstå at ambulansepersonell innehar helt spesielle kvaliteter som gjør at de evner å møte mennesker med respekt og medfølelse tross stort tidspress.
Tror han de har denne egenskapen medfødt, eller er det noe de trener seg opp til å mestre?
- Jeg tror en viss del av en persons grunnleggende holdninger når det gjelder etikk og moral er med personen fra barndommen av. Men alle kan trene seg opp til å bli sikker nok på seg selv til å ta de riktige etiske valgene. Heldigvis kan erfaring og læring gjøre mye med oss.
Learning by doing
Han peker på viktigheten av å ha fokus på nettopp dette gjennom utdanningen til yrker som krever at livsviktige avgjørelser må tas under stort tidspress; for eksempel gjennom bevisstgjøring, øvelser og simulerte situasjoner.
- Men kan legge et godt grunnlag for å forberede seg mentalt på en etisk utfordrende jobbhverdag gjennom utdanningsløpet. Men den aller viktigste kunnskapen tilegnes uten tvil gjennom erfaring og trening i felten.
Og for å klare nettopp dette, kreves det aksept for at man kan feile - og i etterkant lære av sine eller andres feil.
- Jeg mener det er alfa og omega for ambulansepersonell å være i et fagmiljø med stor takhøyde som føles trygt. Det må være lov til å snakke om feil man har gjort og diskutere hvilke vurderinger som ble lagt til grunn for valget som ble tatt. Bare gjennom åpenhet og dialog med sine kollegaer kan man lære av hverandre og utvikle seg videre, hevder Syse.
Han understreker imidlertid at moral og etikk langt i fra er et svart-hvitt fagområde, hvor han eller noen annen utenforstående sitter med fasiten.