Utdanning
Ambulanseforum nr. 5 2009
AmbulanseForum er ute med et nytt fyldig nummer i slutten av oktober. Halve magasinet har temaer som presenteres nærmere på konferansen. Her er en liten forhåndstitt på innholdet.
AmbulanseForum nr. 5 har følgende artikler i nummeret som kommer ut i slutten av oktober.
Lyst til å abonnere? Klikk her!
Leder: David mot Goliat?
Hvilken tjeneste blir mest forutsigbar, privat eller offentlig ambulansetjeneste? Og hvor er egentlig gresset grønnest?
Misfornøyde paramedicstudenter
Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) får kritikk av paramedicstudentene for gjennomføring og organisering av studiesamlingene. - Rotebutikk, sier en av studentene.
Konferansetema:
Menneskelige faktorer i team
Det heter at det er menneskelig å feile. I luftfarten viser undersøkelser at man gjør tre-fire feil i timen. Derfor har alle flyselskaper en rekke sjekklister og barrierer som gjør at sikkerheten ivaretas. Har dette overføringsverdi på vår bransje?
Standardisert resertifisering?
Hvordan sikrer vi kvaliteten til ambulansepersonell i Norge? Er vi gode nok? Knut Styrkson skriver mastergrad om temaet. Første del handler om resertifiseringordningen.
Forbedringspotensial i akuttkjeden
"Need to know"-prosjektet på NST har på oppdrag fra Helsedirektoratet kartlagt hvordan pasientrelaterte opplysninger dokumenteres og deles i akuttkjeden.
Elektronisk ambulansejournal
Ambulansetjenesten i Vestfold og Telemark har innført elektronisk ambulansejournal som et redskap for kvalitetssikring og det å få til en mer enhetlig jobbkultur på et spredt geografisk område.
IV ja/IV nei-studien - hva ble resultatet?
Studien var den første studien i verden på om intravenøse medikamenter fører til økt overlevelse ved hjertestans.
Traume og triage
Når skal traumepasienten komprimeres inn til akuttmottaket? Når skal de det ikke? Hva er etikken rundt det?
Akutt hjerneredning
På Ullevål er et slagteam klart 24 timer i døgnet for å redde pasienter med store hjerneslag fra død eller unødig lang rehabilitering. Men blir de brukt nok?
Nytt fra nett
Følg føljetongen om omleggingen av ambulanseberedskapen i Danmark og få siste nytt ellers.
Fagartikkel: Triage - den livsviktige prioriteringen
Prioritering av pasienter er helt nødvendig for å redde liv. Jo flere skadde, jo vanskeligere er det. Det er ingen nasjonal standard for slikt arbeid, men NLA har gjennom sitt arbeid med kurset TAS3 utarbeidet et system for Triage.
Fire sider konferansestoff
Årets ambulansearbeider, besøk av realitykjendis, årets standvinnere, foredragshøydepunkter, nytt på messa og fire om hvordan konferansen har vært.
Ambulanseforum nr. 5 1999
Prøvenemndas Kjetil Bye: Blir framtidens Sør-Trønderske ambulansearbeidere barhodete, Nordrøndere ikledd cowboyboots, Møringene halvt sjarkeiere, halvt ambulansearbeidere, sørlendingene dypt religiøse og Oslos ambulansearbeidere iført gull og solbriller osv, osv?
Hjertestartere - et noe forsømt barn i Norge?
Norge ligger etter andre land vi normalt sammenligner oss med når det gjelder utplassering av hjertestartere i det offentlige rom, skriver vår artikkelforfatter som har hele verden som jobbarena.
Der andre gjemmer seg
Et dikt om å være ambulansearbeider. En poet er født etter en kraftig forkjølelse.
Glem aldri DEFG!
Noe å lære av er en ny spalte i Ambulanseforum hvor vi deler historier om hendelser hvor vi lærte noe nytt eller fikk repetert viktig grunnleggende kunnskap. Anestesioverlege John-Petter Liberg er først ute med noen hypo/hyperglykemicase.
Staseslangen
Det er gjerne lettere for ambulansearbeideren å behandle en pasient med akutt hjerteinfarkt enn det er å forklare for en fra den eldre garden som ikke har fått vått eller tørt de siste åtte timene, har fått begynnende liggesår og dagens avføring har gått i buksen, at han måtte vente en hel dag på transport.
Ambulanseforum 1989
Mannen var i tvil om hvorvidt han skulle skru av strømmen eller sette på kjøling. Han valgte det første. Straks han slo av strømmen slo en stikkflamme ut. Smellet som fulgte ble av vitner beskrevet som nærmest en ”fjellsprengning”.
Krankenwagen ambulansebuss fra 60-tallet
Bussen har gått som ambulanse i Salangen (1969-75), indre Bardu i Troms. Nå vil to entusiaster restaurere den til original ambulansebuss.
Ambuvalentus
Med høstdepresjon og revurderinger av fortreffeligheten ved kvinner i ambulanseyrket...
Veteranambulansesjåføren
En guidet rundtur i lege, antidopingjeger og veteranambulanseeier Inggard Lereims liv, via gressklipping til å bli anerkjent forsker i skademedisin.
I sandkassa: Medisinsk systemansvarligs erfaringer
Å være medisinsk systemansvarlig er som å være en forelder med unger i evig bleiestadie.
Ny stasjon på 1-2-3
Giske ambulansestasjon ble satt opp i løpet av en halv ettermiddag.
Stasjonen vår - Giske
Vi ble invitert til en titt på ny ambulansestasjon av noen stolte møringer.