Utdanning

Ambulanseforum nr. 4 2012

Dette nummeret av Ambulanseforum er mye viet samvirke. Vi rapporterer fra Redningskonferansen 2012, 22. juli-kommisjonens rapport, stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet og Utrykningspersonellets fellesutvalg i Midt-Norge sin samling. Vi har en fagartikkel om kriseledelse, og har vært med utrykningenhetene (UEH) til politiet på sanitetskurs. Som vanlig har vi quis, klipp fra gamle numre og et stasjonsbesøk.

Publisert Sist oppdatert

Dette nummeret av Ambulanseforum er mye viet samvirke. Vi rapporterer fra Redningskonferansen 2012, 22. juli-kommisjonens rapport, stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet og Utrykningspersonellets fellesutvalg i Midt-Norge sin samling. Vi har en fagartikkel om kriseledelse, og har vært med utrykningenhetene (UEH) til politiet på sanitetskurs. Som vanlig har vi quiz, klipp fra gamle numre, Kronikerns kommentar og et stasjonsbesøk.
Ønsker du å abonnere? Sjekk her.

Leder

Frikjent? Var det bare rykter eller fikk ikke kommisjonen det innsyn som var nødvendig? Har helse satt taushetsplikt og æreskodeks så høyt at feil er underslått?

Quiz i latin

Ta testen her!

Midtnorsk mesterskap

Prestisjeoppgjør mellom midtnorske ambulanseaktører. Før man blir til ett lag: hvem er egentlig best - i fotball? (Bildeserie)

NRR tilbyr kvalitetssikring

Hittil har det ikke vært noen kvalitetssikring av instruktører på DHLR-kurs, altså hjertestarterkurs. Nå vil Norsk resuscitasjonsråd satse på instruktørutdanning i DHLR og avansert hjertelungeredning (AHLR) av barn.

Jobber med lokale hjertestansregistre

– Overlevelse av hjertestans er en av de viktigste kvalitetsindikatorene i den prehospitale tjenesten, sier Ingvild Beathe Myrhaugen Tjelmeland fra Nakos.

Strengere krav til opplæringsenhetene

Vegdirektoratet har sendt forslag til endring av utrykningsforskriften ut på høring. Endringene stiller tydeligere og strengere krav til opplæringsenhetene.

Strammer inn mobilforbud i bil

Vegdirektoratet vil ha strengere regler for bruk av mobiltelefonen i bil. Endringsforslag er ute til høring.

Redningskonferansen 2012

Tankearbeidet rundt forbedringer etter den 22. juli er på en måte ferdig. Nå kreves handling. Det etterlyses flere samvirkeøvelser, felles planverksløsninger, felles innsatslederutdanning. En ny redningshåndbok er sterkt etterlyst.

Helse: Bestått!

22. juli-kommisjonens rapport: Selv om helse- og redningstjenesten får bestått på innsatsen peker kommisjonen også på punkter som må forbedres. Blant dem er AMK-systemer, kommunikasjonslinjer mellom etater, behov for felles planverk og beredskapsutdanning.

Ett år etter den 22/7

Til tross for ros fra 22. julikommisjonen er det tid for ettertanke i den prehospitale ledelsen, både hos OUS og Vestre Viken.

Gammeltida

Fra nr. 3 1982, men like dagsaktuelt? : Hvorfor skal det ta så lang tid før sentrale helsemyndigheter får ut "finger'n" og får høynet det medisinsk-faglige nivå til ambulansepersonell samt ansvarsforholdet hva angår organisering av tjenesten? spør lederen. Denne spalten har utdrag fra artikler i tilsvarende utgave av Ambulanseforum for 10, 20 og 30 år siden.

Stortingsmelding om samfunnssikkerhet:

Samvirkeprinsippet styrkes

Ekstremvær, flom, ras, IKT-svikt, pandemi, askesky, terror. Norsk virkelighet i løpet av kort tid. Den 15. juni kom Stortingsmelding 29 om samfunnssikkerhet fra Justisdepartementet. Den styrker samvirkeprinsippet.

Politi! Stå i ro!

Etter den 22/7 har noen i politiet funnet ut at det kanskje er på tide å samordne politiets operative akuttmedisinske kursing nasjonalt. En pilot er kjørt i Buskerud og på Værnes denne våren. Vi har vært med.

Misoppfatninger om beredskapsplaner

Tilsvar til Kronikern i Ambulanseforum nr. 2 2012. Anders Nakstad rydder i forståelsen av hvem som har ansvar for å lage beredskapsplaner, og hvordan man tenker omkring ledelse på vanlige store ulykker og i masseskadesituasjoner. Det er to forskjellige ting.

Fagartikkel: Beslutninger i krise

Hva skjer når stresset blir for stort for profesjonelle hjelpere? Hvordan gjøre gode beslutninger når de vanlige erfaringene fra den operative hverdagen ikke strekker til? Denne artikkelen adresserer viktige feller man kan gå i, og skisserer løsninger.

Full forbrødring

– Den mest vellykkede samlingen til nå, konstaterer styret i Utrykningspersonellets fellesforbund (UF) om blålyssamlingen på Ørlandet før sommeren. – Kvaliteten på den redningstjeneste som utføres i gata er i stor grad påvirket av de samlinger både i lystig lag og med faglig fokus som UF arrangerer, skriver Brannmannens utsendte.

Nødnett: Kontrollrom og funksjonalitet

– Hvordan er det tenkt å fungere og hva regulerer mulighetene våre?

Ambulansetjenesten på Bali

En sjarmerende øy med kaotisk trafikkbilde, manglende AMK-sentral og svært variert standard på ambulansetjenesten. Vår utenrikskorrespondent Norbert Ziegeler har vært på oppdrag på øya og forteller om tjenesten.

Lege på hjul

Når du ikke kan komme deg til legevakta, kan legevakta komme til deg. I alle fall hvis du bor i riktig by. Legevaktbilen er gjenstand for misunnelse blant legevaktsjefer og har vært operativ siden 1985. Minst.

– Håper LV-bilen overlever

Legevaktsjefen håper legevaktbilordningen overlever en offentlig drevet ambulansetjeneste.

Floooooow!

Jakob Grud opplever flow i jobben som ambulansearbeider. Han og mange andre gir innsikt til begrepet i den nylanserte boka Flow i hverdagen - navigasjon mellom stress, kaos og kjedsomhet.

Kronikern

Kronikern er lei av hoderulling, men forundrer seg også litt over hvor mye ros helsetjenesten får av 22. julikommisjonen. Øves det egentlig noe særlig på større skadested i tjenestene rundt omkring? – Det er en utrolig sjelden ting at vi skal trene på mer enn hjertestans på en dukke på stasjonen. Dette er jeg overrasket over at ikke kommisjonen har påpekt.

Stasjonen vår - Lørenskog

En vanlig travel dag, med oppdrag etter oppdrag som skal løses, og en liten pølsefest.

Powered by Labrador CMS