Traumeomsorg

Interessante tall fra nasjonalt traumeregister

Publisert Sist oppdatert

Ifølge WHO er skader og ulykker den femte vanligste dødsårsaken å verdensbasis, og tall fra Dødsårsaksregisteret viser at ca 5-6 % av dødsfallene i Norge skyldes skader/ulykker, melder Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi (NKT Traume).

De oppsummerer nå data fra totalt 4.709 traumer som fant sted i 2015.
Tre av fire traumesentre og 31 av 36 sykehus med traumefunksjon registrerte data i Nasjonalt traumeregister i løpet av registerets første leveår i 2015. Det gir en dekningsgrad på sykehusnivå på 85%.

Unge menn skader seg mest

Høyest skadeprevalens sees hos menn i alderen 15-29 år. Transportulykke med bil er hyppigste årsak til skade.
Også unge kvinner har høy skadeforekomst. I løpet aldersperioden 15-29 år halveres likevel antall traumer blant kvinner.

Over 90 prosent stumpe traumer

Etter transportulykker følger fallulykker og sport- og fritidsulykker som de største ulykkesårsakene.
Stump skademekanisme var dominerende skademekanisme i 92,5 % av traumene, mens penetrerende skademekanisme var dominerende mekanisme i kun 4,3 % av traumene.

Responstid og traumeteam

På landsbasis var responstiden under 12 minutter ved 42,8 % av traumene og under 45 min ved 95,7 % av traumene.
I 85,6 % av disse tilfellene ble bilambulanse benyttet. Ambulansehelikopter ble benyttet i 13,0 % av traumene. 10.2 % av pasientene som ble fraktet med ambulansehelikopter og 1.0 % av pasientene som ble fraktet med bilambulanse fikk utført luftveishåndtering prehospitalt.
Totalt for alle helseforetak ble 4.109 pasienter tatt imot med traumeteam, mens 521 pasienter ikke ble tatt imot med traumeteam av traumene som er registrert i 2015.

Ikke komplett registrering ennå

Dessverre inkluderer resultatene for 2015 ikke data fra enkelte sykehus, blant annet gjelder dette Oslo Universitetssykehus, Stavanger Universitetssykehus og Akershus universitetssykehus.
Komplettheten er trolig begrenset for flere av sykehusene som har levert data. NKT traume estimerer at de mangler cirka 3000 pasienter. Kombinert med seleksjonsskjevhet, begrenser dette generaliserbarheten.
Les mer hos NKT Traume

Lenker:

Powered by Labrador CMS