Traumeomsorg
Frykter at nedleggelse vil gi dårligere akuttberedskap
Legene ved OUS mener det ikke er gjort en skikkelig risikoanalyse av å splitte opp og flytte akuttfunksjonene fra Ullevål sykehus, skriver Dagens Medisin.
Dagens Medisin: – Ikke aktuelt å svekke akuttfunksjonene, svarer Cathrine Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst: Hun forteller Dagens Medisin at hun er enig med legene om viktigheten av å bevare det akuttmedisinske miljøet som finnes på Ullevål i dag, og at det regionale helseforetaket nå skal sette i gang med de utredningene som legene etterlyser. Ifølge Helse Sør-Øst-direktøren er det ikke aktuelt å gjøre endringer som svekker forsvarligheten eller fagligheten i akuttfunksjonene – inkludert traumevirksomheten.
I juni besluttet Styret i Helse Sør-Øst å sette i gang såkalt konseptfase for å bygge nybygg på sykehusområdene Gaustad og Aker i Oslo. Med denne beslutningen er man dermed ett skritt nærmere den vedtatte nedleggelsen av Ullevål sykehus.
Nå advarer legene som jobber på Oslo universitetssykehus (OUS) om at en nedleggelse vil svekke det akuttmedisinske fagmiljøet ved sykehuset, og gi dårligere akuttberedskap for hele regionen. I september publiserte legenes tillitsvalgte ved OUS et opprop, der de ber om at planene stanses. Oppropet er utformet etter tilbakemeldinger som kom frem under allmøter blant Legeforeningens medlemmer både på Ullevål sykehus og Rikshospitalet.
Usikkert volum
Helse Sør-Østs beslutning innebærer blant annet å flytte regionale funksjoner innen indremedisin og kirurgi, derunder traumefunksjonen, fra Ullevål til Gaustad. Sykehusene på Gaustad og Aker skal dessuten overta lokal akuttberedskap for bydelene som i dag ivaretas av Ullevål sykehus. På sikt skal tre bydeler inn under opptaksområdet til Gaustad, mens syv bydeler blir en del av opptaksområdet til Aker sykehus.
Blant dem som advarer mot følgene av denne planen er Tina Gaarder, Pål Aksel Næss og Øystein Undseth – alle leger tilknyttet akuttfunksjonen på Ullevål. De tre legene frykter at det nye sykehuset på Gaustad ikke vil få stort nok volum av øyeblikkelig hjelp-pasienter til å opprettholde akuttmedisinsk beredskap på dagens nivå. De mener også at de foreliggende planene er lagt uten at det er gjort en risikoanalyse av å splitte opp og flytte akuttfunksjonen fra Ullevål.
– Man kan ikke flytte traumebehandlingen uten at det følger med mange andre funksjoner. Vi trenger tilgang til alle medisinske og kirurgiske spesialiteter, og de kan ikke bare holde på med de sjeldne og spesielle tingene. De må også drive med helt vanlige ting for å opprettholde kompetansen. Vi er avhengige av å ha de ressursene tilgjengelig akkurat når de trengs, sier Gaarder, gastrokirurg og leder ved avdeling for traumatologi.
Les mer om saken hos Dagens Medisin