Traumeomsorg

– Behold traumekompetansen

Publisert Sist oppdatert

Overlege og kirurg Moheb Rashid mener politikerne har vanskelig for å skille på traume- og akuttbehandling, og derfor foreslår å legge ned små sykehus. Rashid mener traumebehandling er helt vesentlig også på små sykehus, ifølge Lofot-Tidende.
– Ved komplekse skader, traume, er optimal behandling i begynnelsen ekstremt viktig. «Den gyldne timen» redder liv. Akutte skader og sykdom, for eksempel et benbrudd, er mindre alvorlig, du trenger ikke å dø av det. Det burde brukes mer ressurser på traumeutdannelse, og bestandig være organisert slik at det fins overalt, sier Moheb Rashid fra Göteborg i Sverige.
Legen med 30 års erfaring jobber for første gang på sykehuset på Gravdal, og han mener sykehuset i Lofoten er flinke på traumebehandling slik de er organisert i dag.
Diskusjonen om akuttkirurgiens være eller ikke være på blant annet Nordlandssykehuset Lofoten, tror han kan inneholde en del misforståelser. For eksempel av leger som er spesialisert på ett organ, ikke nødvendigvis er den beste til å behandle mennesker som kommer inn med store skader.
– Å være nisjelege kan være farlig for en traumepasient, mener Rashid, og han ser at det fins en stor fordel på små sykehus: De som jobber der, får et breiere spekter av kunnskaper og erfaring. De kan håndtere katastrofesituasjoner.

Akuttkirurgi

– Akuttkirurgi påvirker hvordan traumebehandlingen er organisert. Jeg tror kanskje politikerne misforstår og tenker at ikke små sykehus ikke trenger akutt behandling. Men man trenger bestandig å ha et apparat i nærheten som kan tenke kjapt og være trent på ekstreme skader, sykdom og katastrofer. Traumebehandling skal gå fort, og det skal være korrekt, sier Rashid.
Han mener misforståelser på hva akutt og hva traume er, er et problem over hele verden: At traume er et område det ikke satses på. At det er et tankekors at det ikke fins traumespesialister. Og dumt at traume ikke er en del av legeutdannelsene. Han mener at områder som ikke kan begrense skader og stabilisere før eventuell transport, blir ekstremt sårbare. At det, på alle måter, er livsviktig å ha et slikt tilbud i nærheten.
Les mer om saken hos Lofot-Tidende

Powered by Labrador CMS