Sverige

Ambulansetjenesten i Sverige.

Misnøye i Sverige med nye arbeidstider

Misnøyen vokser i Sverige etter innføring av nye regler for døgnhvile for ambulansepersonell.

Publisert Sist oppdatert

Noen skal allerede ha sagt opp. Flere truer med det samme. Årsaken er at ansatte i ambulansetjenesten i Sverige må jobbe flere helger og flere skift per måned. Den svenske publikasjonen Kommunalarbetaren har snakket med ambulansepersonell i Norrbotten som pendler ti minutter til og fra arbeidsplassen. De forteller at etter de nye døgnvaktene forsvant og ble erstattet med halvdagsvakter, har antall skift økt fra 8-9 i måneden til 18-19 skift.

Tidsskriftet skriver at flere som jobber i ambulansetjenesten i Norrbotten har sagt opp jobben.

– Man får mange tanker om å bytte jobb. Det er bedre å jobbe i en avdeling og jobbe bare åtte timer i stedet for å jobbe tolv timer i ambulansen. De snakker om restitusjon, men restitusjon blir ikke det samme med en halv dag. Vi hadde mer sammenhengende fri med døgnvaktene. Nå må vi jobbe mye, mye mer, sier en av de ansatte som ønsker å være anonym.

Ambulansesykepleier Victoria Gustafsson er verneombud ved stasjonen i Lycksele. Hun sier at de tidligere jobbet hver syvende helg, men at det nå blir hver tredje, og at dette bidrar til stor misnøye som det ikke kan gjøres noe med. Den nye ordningen trådte i kraft 25. september. I den gamle timeplanen jobbet ambulansepersonalet fra kvart på fem fredag ettermiddag til søndag kveld i 21-tiden. Om natten hadde de da beredskapstid. Med den nye timeplanen blir det i stedet enten 07:00-18:00 eller 18:00-07:00, inkludert noen timer på vakt om natten.

Kommunalarbetaren melder at det er meldt om oppsigelser eller trusler om oppsigelser fra ambulansetjenesten i flere andre regioner. I de fleste tilfeller dreier det seg da om ambulansesykepleiere som søker fri på grunn av reglene om døgnhvile.

Powered by Labrador CMS