Responstid

Slakter ambulansetjenesten

Hemmeligstemplet rapport sykmelder store deler av ambulansetjenesten ved Nordlandssykehuset.

Publisert Sist oppdatert

Hemmeligstemplet rapport sykmelder store deler av ambulansetjenesten ved Nordlandssykehuset, melder Avisa Nordland.
Sykehusledelsen avviser at rapporten er ferdig, mens de ansatte hevder dokumentet gir et korrekt bilde av en tjeneste i krise.
- Vi krever at noe skjer!
Det sier Jøran Følvik, klinikktillitsvalgt for Delta, og Willy Paasche, klinikktillitsvalgt for Fagforbundet.
Hovedfunn
Analysen er unntatt offentligheten av Nordlandssykehuset. Avisa Nordland har fått tilgang til hele rapporten som hevder at:

  • Arbeidsmiljøloven brytes systematisk på flere punkter.
  • Nasjonale anbefaling fra myndighetene følges ikke.
  • Helse Nord-styrets anbefalinger følges ikke opp.
  • Ambulanseplanen tar ikke inn over seg styrevedtak fra Helse Nord.
  • Budsjettet for tjenesten gir intet handlingsrom eller mulighet for å komme i økonomisk balanse.
  • Avdelingen har drevet tjenesten med vesentlig overforbruk fra første dag.

– Graverende
I et brev datert 4. januar i år skriver klinikksjef Bjørn Ramsland til administrerende direktør Paul Martin Strand at han er bekymret over omfanget av «til dels graverende materialet som framstilles i analysen».
Avisa Nordland har også referat fra møtet mellom tillitsvalgte og klinikksjef der ambulanserapporten var tema. I referatet, skrevet 23. januar, går det fram at den omtalte rapporten har fått negativ mottakelse av sykehusledelsen.
Det står også at klinikksjefen er ukomfortabel med situasjonen og at han opplever at «klinikken nærmest er satt under administrasjon».
Avisa Nordland har snakket med flere ansatte i ambulansetjenesten som bekrefter at rapporten gir et korrekt bilde av virkeligheten. De vil være anonyme, men poengterer at de er alvorlig bekymret for kvaliteten på de livsviktige tjenestene som leveres til innbyggerne.
For lang responstid
Nasjonale anbefalinger tilsier at befolkningen i tettbebygde strøk skal nås i løpet av 12 minutter, i grisgrendte strøk 25 minutter.
Ifølge rapporten, følges ikke myndighetenes anbefalinger om responstid ved Nordlandssykehuset. Rapporten hevder at bare 71 prosent av befolkningen i Bodø nås på anbefalt makstid. I Sørfold kommune nås bare 25 prosent av oppdragene innen tidsanbefalingene. I Gildeskål er prosentandelen ca. 45 prosent, mens i Flakstad, Steigen, Tysfjord og Hamarøy er ambulansen på plass innenfor tidsanbefalingene i omtrent halvparten av tilfellene.
Kjenner seg ikke igjen
Nordlandssykehusets toppsjef, Paul Martin Strand, anser ikke rapporten for ferdig:
– Ved første gjennomlesning av kompetent miljø i foretaksledelse og staber er tilbakemeldingene at rapporten, slik den nå foreligger, har feil, mangler eller uklarheter både i forhold til presentasjon og betydning av rammer gitt i anbefalinger, forskrifter, offentlige utredninger og styrende vedtak. Vi stiller også spørsmål ved analyser, framstilling av historisk prosess og sammenhengen med foretakets økonomiske rammer, sier han.
Les mer om saken hos Avisa Nordland

Powered by Labrador CMS