Responstid

Frykter konsekvensene av kutt i Helse Bergens ambulansetjeneste

Publisert Sist oppdatert

Det skal spares mellom åtte og ti millioner i ambulansetjenesten i 2016, og beredskapen reduseres. De ansatte er bekymret for ringvirkningene for hele tjenesten og responstidene.

Bakgrunn: Kutter ambulanser i Hardanger og Bergen
Akuttmedisinsk seksjon i Helse Bergen har fått et krav om å spare mellom åtte og ti millioner i 2016. Dermed blir det foretatt kutt i ambulansetilbudet:

  • Døgnambulansen i Granvin blir dagbil. Ved oppdrag på kveld og natt må ambulansene fra Voss eller Eidfjord steppe inn.
  • Én av to ambulanser i Kvam får redusert drift, trolig to ganger i uka.
  • Bergen sentrum vil ha en ambulanse med kortere vakttid i helgene.

Bekymret for samtidighetskonflikter og responstider
I styreprotokollen den 14. desember står det som en felles merknad fra alle arbeidstakerorganisasjonene at «Vi går imot en nedbygging av ambulanseberedskapen på Voss og omland. Området er stort geografisk, og når det kommer flere oppdrag samtidig på kveld og natt, kan det føre til lang ventetid. Selv om ledelsen mener denne reduksjonen i tilbudet er forsvarlig, så er de ansatte bekymra for helsetilbudet til de mest tidskritiske pasientene i dette nedslagsfeltet, som er sårbart med tanke på dårlig flyvær for helikopter og stengte veger pga ras. Presset på mannskapene kan føre til høyere sykefravær.»
Ambulansetjenesten i Helse Bergen har hatt et lite overforbruk i 2015, og budsjettet for neste år er ikke økt. Da må man gjøre noen tilpasninger, forteller Guttorm Brattebø, leder for ambulansetjenesten i slutten av oktober til Bergens Tidende. Brattebø opplever ikke kuttene som veldig dramatiske, selv om han innrømmer at responstiden kan øke, men at det vil måles kontinuerlig.
Kritisk til reduksjonsforslag
Fra protokollen i drøftingsmøte mellom Helse Bergen og arbeidstakerorganisasjonene den 14. desember uttrykker Delta en opplevelse av utrygghet for at ambulansetjenesten ikke kan levere gode tjenester i 2016. Delta får til svar at omleggingen i Granvin og Sentrum er risikovurdert, og funnet som akseptable. Det er også protokollført at det skal følges opp videre.
I samme drøftingsmøte utrykker Fagforbundet bekymring for responstiden på Voss på vinterhalvåret med foreslått omstilling.
Ambulansetjenesten har hatt en nedgang i oppdragsmengde på 2,2 prosent, trolig på grunn av en kampanje om rett bruk av ambulanse til legevakter og annet helsepersonell.
– Ambulansetjenesten og AMK har hatt et tilbud vi mener man må ha for å være forsvarlig. Det har kostet mer penger enn man har fått tildelt. Vi mener følgelig at vårt tilbud har vært forsvarlig, men ikke de økonomiske rammene, skriver tillitsvalgte fra Delta i en pressemelding.
De er kritiske til reduksjonsforslagene, og mener at det lurer flere reduksjoner i kulissene. For eksempel at ambulanser ikke blir bemannet ved sykefravær.
Ambulanser ute av drift
– Det er sjeldent en dag uten at en eller to ambulanser er ute av drift, sier Robert Bergersen Skaar, hovedtillitsvalgt for Delta sammen med tillitsvalgte Kenneth Ellefsen og John Kenneth Vaksinen Nilsen.
Primærbekymringen er at responstidene på vanlige oppdrag øker dramatisk.
– Vi ser at vanlige oppdrag må vente uforsvarlig lenge.
I noen tilfeller ender disse pasientene opp med en langt mer alvorlig hastegrad når de først blir triagert ved henting.
– Alt henger sammen med alt. Reduserer man driften i Granvin, så kan dette gjøre at en pasient som skal mellom Nordnes og Haukeland må vente lenger. Dette gir ringvirkninger langt utover det primære området hvor ambulansen er stasjonert.
Delta ønsker seg derfor nasjonale krav til responstider.
– Vi må agere på den aktiviteten andre har. Det gjør at det er vanskelig å planlegge en redusert kapasitet.

Powered by Labrador CMS