Portrettintervju

Gunnar Vangberg
Gunnar Vangberg

– Vi må tenke systemisk for å bli enda flinkere

...og for ikke å brenne oss ut!

Anestesilegen Gunnar Vangberg mener vi må reflektere over helheten i den akuttmedisinske kjeden. Det gjør han med podkasten FramSnakk.

Ønsker å sette fokuset på menneskene i den akuttmedisinske kjeden

Han begynte på ambulansen i Trondheim, har som anestesilege både hos skvadronen og luftambulansen - og i dag kjenner du han kanskje som stemmen bak podkasten FRAMsnakk.

Publisert

Gunnar Vangberg jobbet på ambulansen i Trondheim i alle det seks årene han studerte medisin. Erfaringen derfra gjorde han enda mer sikker på at målet var anestesi og jobb på legehelikopter. Det ble både 330-skvadron og luftambulanse, jobb i forsvaret i tillegg til jobben på anestesiavdelingen på St. Olavs Hospital. De medisinske avgjørelsene i nødsituasjonen er fortsatt spennende for anestesilegen, men systemtenkning og refleksjoner rundt alle avgjørelsene som til sammen utgjør en enda større helhet, interesserer han stadig mer.

Vangberg sier selv at han aldri har vært den flinkeste til å grave seg ned i detaljer, forske og skrive artikler som leses av et fåtall mennesker. Derfor passer det perfekt å kombinere jobb i klinikken samtidig som han jobber tverrfaglig og systemisk på Prehospital Fellestjenester i Helse Midt-Norge. Der lager han blant annet Podcasten FramSnakk sammen med to han har møtt på sin arbeidsvei, Truls Melbye og Dag Uno Furuknap. Med ulike nettverk, personligheter, erfaringer, kunnskap og ferdigheter utfyller de hverandre. De framsnakker det å ha et fugleperspektiv på arbeidshverdagen. Det mener han dessuten kan forebygge utbrenthet blant helsearbeidere.

– Podcasten er et forsøk på å sette fokus på at det er menneskene i den akuttmedisinske kjeden som er grunnfjellet i det vi gjør. Ofte kan man få inntrykk av at det er retningslinjer, dingser, dataløsninger, sambandsmidler og medisiner som er kjernen i det vi holder på med. Slik tenker ikke jeg. Det å møte mennesker i sårbare øyeblikk er verdifullt for den som bryr seg om mennesker. Men det kan også være belastende. Det går ikke alltid slik vi håper det skal. Noen pasienter får store skader eller dør selv om vi gjør det riktige medisinske tiltaket. Pårørende står tilbake alene og kan være både lei seg og usikre på hva som har skjedd. Vi får urimelige klager og noen ganger gjør vi feil. Alt dette må vi snakke om for å holde ut en hel yrkeskarriere. Dessuten bør vi tørre å se nøye på hva som faktisk er gode prehospitale tjenester. Å telle tiltak og måle tiden vi bruker er ikke nok. Helheten og opplevelsen for dem som er berørte, er så mye større enn det. Derfor har vi laget poscastepisoder der for eksempel responstid blir sett på med et kritisk blikk.

Abonnementstilbud

Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet

PLUSS
49,-
Første måned

Ordinært abo 79,- etter først mnd.

BESTILL

PLUSS
599,-
12 mnd.

Abonnentet gir tilgang til alle nettsaker

BESTILL

STUDENT
199,-
Første året

Fornyelse: 275 i året. Tilgang til alle nettsaker

BESTILL

Powered by Labrador CMS