Emil Blomlie i et av beltekjøretøyene på tur ute på isen.Privat.
Beredskap der det kan ta ukesvis før man får hjelp
Ingen steder er det så øde og så kaldt som i Antarktis. Dit reiste den nordnorske 36 år gamle ambulansearbeideren Emil, for å jobbe. Det vil han gjerne gjøre igjen.
Da kveldene begynte å bli mørke i Tromsø, satte Emil Blomlie seg på et chartra fly fra Tromsø via Oslo til Sør-Afrika. På tredje forsøk og en hel uke seinere, lyktes flyet endelig å komme videre. Over Sørishavet og 25 mil inn på det enorme isplatået Antarktis. Under midnattssola landet de på en 3000 meter lang flystripe av is. Da gjensto det bare en kort tur i beltevogn før de kunne gå gjennom den alltid ulåste døra på Troll Forskningsstasjon.
De neste 2 1/2 månedene jobbet og bodde han tett sammen med omkring 70 andre mennesker. Her var han i døgnkontinuerlig beredskap samt lærte opp folk til å klare seg selv om de skulle bli syke eller skadet når de var på oppdrag utenfor stasjonen. Sammen med stasjonslegen planla og øvde de for de verst tenkelige scenarier som kan skje på en plass med mange muligheter for skader og der den øvrige hjelpen er veldig langt unna.
Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet