Nyheter

Over 50 prosent av redningsoperasjoner handler om å finne folk med demens og økt selvmordsrisiko.

Norsk Folkehjelp: – Raske og effektive søk redder liv

Halvparten av Norsk Folkehjelps redningsoperasjoner i 2022 var leting etter folk med demens og med økt selvmordsrisiko.

Publisert Sist oppdatert

– Mange tror nok redningstjenesten stort sett redder folk som har gått seg bort på fjellet og i skogen. I økende grad handler innsatsen også om å redde eldre med demens og personer med økt selvmords-risiko. Letingen foregår ofte i bystrøk, eller tettbygde strøk, sier seniorrådgiver Ola Lislien i Norsk Folkehjelp.

Norsk Folkehjelp har fått tall fra 2022 som viser at over 50 prosent av deres redningsoperasjoner var leting etter folk med demens og med økt selvmordsrisiko.

Venter økning

Norsk Folkehjelp består av 2000 frivillige, og er oppmerksom på at antall demente i Norge er økende. Antall oppdrag som følge av dette vil også bli flere.

Lislien forteller at erfaring og statistikk viser at tid er enormt viktig, og hvert minutt teller! Særlig gjelder dette eldre demente som er ekstra sårbare for kulde. Norsk Folkehjelp har derfor utviklet egen opplæring for ledere og mannskaper innenfor disse to kategoriene. Det har vært med på å gi raskere hjelp til disse gruppene av savnede.

– Dette er noe av det mest livreddende vi gjør i redningstjenesten. Med økt kunnskap har vi reddet mange flere liv siden vi begynte å jobbe med disse temaene. Jo mer effektive vi er, desto raskere finner vi den savnede. Og sjansen er større for at det går bra nå enn for bare ti år siden, sier Lislien. Han har selv bakgrunn fra ambulansetjenesten. Seniorrådgiveren skulle gjerne sett at det settes av den fagdag med ambulansetjenesten, slik at det blir enda mer gjensidig kunnskap om hvordan man mest effektivt kan samarbeide.

Redder over en tredjedel

– Gjerne er ambulansene i en slags beredskap i starten av en aksjon, fordi man tror at det blir gjort funn raskt. Med små ressurser er det ofte greit at ambulansetjenesten vet mer om hvordan man starter en aksjon, hvordan vi leter. Oppsøk gjerne KO eller de som leder aksjonen, råder Lislien.

Statistikk fra Norsk Folkehjelp viser at eldre demente har 90 prosent sjanse for å overleve hvis de blir funnet innen 12 timer. Forgruppen økt selvmordsrisiko viser statistikken at 25 prosent blir funnet innen en radius på 300 meter fra der de sist ble sett, eller at de ofte er på steder av betydning for den savnede. Innenfor gruppen økt selvmordsrisiko oppgir Norsk Folkehjelp at de redder over en tredjedel. Forskning viser at åtte av ti i selvmordsrisiko ikke vil dø av selvmord senere i livet hvis de blir funnet i tide.

Powered by Labrador CMS