Nødmeldetjeneste

Nødsentralene i Finnmark samler seg: Politi, brann, helse og Forsvaret under samme tak

Publisert Sist oppdatert

– Det er utrolig viktig at vi klarer å styre de ressursene vi har godt, og bruker dem riktig. Da mener vi det er viktig å samle nødetatene, sier Tarjei Sirma-Tellefsen, stabssjef ved politiet i Finnmark til Politiforum.
I Nærpolitireformen bestemte regjeringen at man skulle samlokalisere 110-sentralene og politiets operasjonssentraler (112-sentralene). Målet var at operasjonssentralene skulle samarbeide lettere, og dermed gi bedre hjelp til innbygerne.
I Finnmark tar de nå samlokaliseringen enda et skritt, og er godt i gang med å bygge opp en nødsental hvor både politi, brannvesen, helse og Forsvaret er samlokalisert. Nødsentralen skal ligge i Kirkenes.
– Nå står vi midt i prosjektet. Det skal være klart i løpet av første halvår 2020, så da skal vi få samlet ressursstyrkene for alle nødetatene i Finnmark, pluss Forsvaret, sier Tarjei Sirma-Tellefsen, stabssjef ved politiet i Finnmark, og prosjektansvarlig for samlokaliseringen for politiet.
– Hva er grunnen til at også Forsvaret er med i samlokaliseringen?
– På grunn av Schengenoppdraget har vi samarbeid med Forsvaret, og når det er spesielle hendelser vil de være både i stab og på operasjonssentralen. De vil ikke sitte der fast, men det vil være oppdragsrelatert og når det er behov, sier Sirma-Tellefsen.
Han legger til at ifølge Kongelig resolusjon fra 2005 vil politiet ha myndighet over Forsvaret i Schengenoppdraget.

– Ønske fra alle etatene

Sirma-Tellefsen sier de ser behovet for å samlokalisere, og legger til at nødetatene i Finnmark dekker et stort geografisk område.
- Finnmark er som et fastlands-Svalbard på mange vis, og det er utrolig viktig at vi klarer å styre de ressursene vi har godt, og bruker ressursene våre riktig. Da mener vi det er viktig å samle nødetatene, sier han.
I sluttrapporten fra Nasjonalt nødmeldingsprosjekt, som kom i 2014, ble det anbefalt samlokalisering av 110- og 112-sentralene. Sirma-Tellefsen forklarer at det på nasjonalt nivå også er avklart at de akuttmedisinske kommunikasjonssentralene (AMK) samlokaliseres der det er regional enighet om det.
I dag er nødsentralen i Bodø, som samlokaliserer nødmeldingssentralene for 110, AMK og 112, den eneste nødsentralen som samlokaliserer både politi, brann og helse på ett sted.
Les mer om saken hos Politiforum

Powered by Labrador CMS