Nødmeldetjeneste
AMK-operatør tatt ut av tjeneste
En AMK-operatør i Haugesund brøt instruksen og unnlot å kontakte lege ved to tilfeller. Pliktbrudd, mener Fylkeslegen i Hordaland.
Fylkeslegen i Hordaland, Helga Arianson, har konkludert med at AMK-operatøren har opptrådt i strid med forsvarlighetskravet i helsepersonelloven.
– Vi finner at pliktbruddene er uaktsomme, og de er egnet til å medføre fare for sikkerheten i helsetjenesten, skriver Fylkeslegen i et brev til Statens helsetilsyn.
Hun ber Statens helsetilsyn ta stilling til om det skal fattes en administrativ reaksjon overfor operatøren. Dette kan være alt fra en advarsel, til i de alvorligste tilfellene, tap av autorisasjon.
To hendelser
De to hendelsene som brøt med indeksen skjedde i 2007. Den første meldingen til AMK kom 14. juni. Nødmeldingen fra nevnte dato er kategorisert under indeksen som gjelder nedsatt bevissthet og lammelser. Ifølge denne skal lege kontaktes.
I stedet for å kontakte lege, ba operatøren vedkommende måle feberen og ringe tilbake. Det gjorde innringeren. Men heller ikke denne gangen kontakter operatøren lege. I stedet ber han pasienten ta kontakt med bedriftslege eller ringe tilbake. Den mannlige pasienten ble seinere innlagt på sykehuset.
Fylkeslegen peker på det faktum at da AMK-operatøren heller ikke kontaktet lege etter henvendelse nummer to, viser dette at han ikke korrigerte sin vurdering av alvorlighetsgraden.
Barn med urinveisproblemer
Den andre hendelsen skjedde 17. desember 2007. Her mener Helsetilsynet i Hordaland at instruksen som gjelder for problemer med urinveier, brytes.
AMK-operatøren gir foreldrene til pasienten beskjed om å gi den syke gutten en Paracet. Det til tross for at rutinene tilsier at lege skal kontaktes.
Da foreldrene tok kontakt på ny, fikk de imidlertid snakket med lege. Dermed ble gutten undersøkt og deretter innlagt.
Pasient døde
AMK-operatøren er nå tatt ut av tjeneste og omplassert internt. Det skjedde etter en episode 10. januar i år.
En kvinne ringte da til AMK fordi hun ikke klarte å få skikkelig kontakt med mannen sin. AMK-operatøren mente at han trolig var beruset. Kvinnen ringte igjen en stund seinere og ambulansen rykket ut. Da sykebilen kom fram var mannen i 70-årene død. Denne saken er til behandling hos Fylkeslegen i Hordaland.
AMK-operatøren skal ifølge brevet til Statens helsetilsyn, ha beklaget at han ikke fulgte instruksen ved de to anledningene og sagt at han har tatt lærdom av feilvurderingene.