Nødmeldetjeneste

Kart over Lesja-området. Illustrasjon: Wikimedia Commons

Ambulansen fant ikke hytta - to ganger

Publisert Sist oppdatert
Kan folk i Nord-Gudbrandsdal stole på at ambulansen kommer fram i kritiske situasjoner? spør Gudbrandsdølen Dagningen.

To ganger i løpet av et par måneder har ekteparet Oddlaug og Paul Vorkinn fra Lillehammer hatt behov for ambulanse mens de har oppholdt seg på hytta på Lora i Lesja kommune.

GPS-koordinater

I ingen av tilfellene fant ambulansen fram, til tross for at Vorkinn oppga hyttas GPS-posisjon.
– 12. april ramlet kona på badegulvet på hytta. Hun skrubbet opp foten sin, og blødde veldig. Vi ringte 113 og ba om sykebil for å frakte henne til legevakten. Ambulansen fant ikke fram, selv om jeg hadde oppgitt riktig GPS-posisjon. Da jeg fikk tak i dem igjen, var de på tur inn i Lordalen, et godt stykke unna.

Ny bil

Hytta ligger 75 meter fra riksveg 136, og Vorkinn ble enig med ambulansepersonellet om at han skulle stå ved vegen slik at de kunne finne ham.
– Fikk du noe forklaring på hvorfor de ikke fant fram?
– De mente det skyldtes at de kjørte en ny og for dem fremmed bil. Man begynner jo ikke å diskutere slikt.

Lårhalsbrudd

4. juni skjedde det igjen. Oddlaug Vorkinn ramlet da hun skulle stå opp av sengen. Denne gangen var situasjonen mer alvorlig. 76-åringen hadde brukket lårhalsen.
– Jeg ringte først legekontoret på Lesja, men endte i telefonkøen. Derfor valgte jeg å ringe nødnummeret. Da kom jeg til Otta som satte meg over til AMK på Gjøvik.
Heller ikke denne gangen kom ambulansen fram.
– Da den passerte Kjøremgrenda, cirka 20 kilometer unna, ringte de fra sykebilen og spurte hvor vi bodde. De virket ikke lokalkjent. På nytt ble jeg bedt om å komme opp til vegen. Så jeg måtte forlate min kone som lå på gulvet. Det likte jeg dårlig.
Vorkinn forteller at han oppga samme GPS-posisjon.
– Er du sikker på at GPS-posisjonen du oppga er riktig?
– Ja, dette testet jeg med Luftambulansen på Dombås etter første gangen ambulansen ikke dukket opp. Det ble bekreftet at GPS-en vår var riktig. Vi har også lastet ned en såkalt nødplakat med alle viktige telefonnumre på oppfordring fra Luftambulansen, hvor vi er medlemmer. Det er greit å ha for hånden om noe skulle skje på hytta.
Vorkinn tok i ettertid kontakt med AMK-sentralen på Gjøvik for å få en forklaring på hva som hadde skjedd, og han ba om en tilbakemelding.

Falsk trygghet?

– Den som svarte hos AMK var mest interessert i hvor jeg hadde fått tak i direktenummeret. Det ville ta lang tid å utrede saken, så tilbakemelding kunne jeg ikke forvente med det første. Mitt spørsmål er; hva skjer hvis det skulle oppstå en virkelig kritisk og livstruende situasjon? Hva gjør AMK og ambulansene da, for det virker ikke som GPS-systemet fungerer. Og lever vi under falsk trygghet i norddalen, spør Vorkinn som har nå har sendt skriftlig henvendelse til AMK.
Les mer om saken hos Gudbrandsdølen Dagningen

Powered by Labrador CMS