Medieklipp

Sykehuset Telemark i Skien ligger landlig til.

Sykehuset Telemark kan ta over de resterende private ambulansene i fylket

Både i Bamble, Nome og i Vest-Telemark er ambulansene privateid. Tirsdag avgjør Sykehuset Telemark om de skal overta driften selv. Dermed kan ansatte og biler bli overført til sykehuset.

Publisert Sist oppdatert

Som et av de få fylker i landet, og helseforetak, så er det fortsatt privat eide ambulanser i Telemark. Men nå kan det være slutt, skriver Telemarksavisa.

Førstkommende tirsdag skal styret ved Sykehuset Telemark ta stilling til om de selv skal overta driften av de private ambulansene. Kontrakten de private har går ut i mars neste år.

– Nåværende avtaler går ut i mars neste år. Styret skal vurdere om vi skal videreføre denne driftsformen, og dermed gå ut med nytt anbud, eller om vi skal overta driften selv, sier administrerende direktør Tom Helge Rønning ved Sykehuset Telemark.

Ut over det ønsker ikke Rønning å kommentere saken og viser til at den også er unntatt offentlighet.

Er en trend

– Når det er sagt så er vi ikke ukjent med hvilke trend det har vært rundt i Norge.

Vi har som arbeidsgivere har vært medlem av NHO i en årrekke, og undertegnede har vært representant for Telemark i NHO Service (ambulanse) siden 2000.

– Går vi 20 år tilbake i tid var store deler av tjenesten i Norge drevet av private, faktisk opp mot tusen årsverk tilknytte NHO, samt en hel del som sto utenfor.

Etter 2010 har ulike helseforetak en etter en insourcet virksomhetene til drift i egen regi.

Telemark er omtrent eneste gjenværende private, med unntak av noen i indre Agder, samt i Fyresdal og Nissedal.

– Sett ut fra hvordan man generelt har valgt å organisere ambulansetjenester i Norge, så er vi private en «utdøende» rase og det er nok ikke mange «tilbydere» tilbake.

Ser man kun på dette elementet så har vi forståelse for innstillingen til styret 15. februar, sier Johnsen.

Vil ikke merke det

– Hva vil konsekvensene bli om sykehuset overtar selv?

– For publikum tror jeg ikke de vil merke stort. Sykehuset Telemark har bekreftet at dette er å anse som en virksomhetsoverdragelse, så publikum vil møte de samme ambulansearbeidere også etter 1. april 2023.

Alle ansatte i de ulike ambulansetjenestene vil derfor få tilbud om ny arbeidsavtale hos sykehuset, så ansatte blir også ivaretatt på en god måte.

Sykehuset Telemark vil med dette bli hovedarbeidsgiver for alle ambulansearbeidere i Telemark, og kan bygge en struktur som de ønsker.

Biler og utstyr vil bli overdratt sykehuset etter avtale, så her er heller ingen forandring fra før eller etter 1. april 2023

– Prehospital tjeneste har også store utfordringer framover med blant annet en større vekst i oppdrag en forventet, noe som vil gi øke driftskostnader.

Vi regner med at styret er godt kjent med utfordringer som kommer og bidrar til å sette tjenestene i økonomisk stand til å løse disse.

– For oss utøvere er det som sagt vemodig, men vi mener selv å ha vært gode og ryddige tilbydere. Vi kan love at vi også skal være gode avsluttere om endelig vedtak blir fattet.

Vi skal bidra til å videreutvikle den prehospitale tjenesten med den kunnskap vi har tilegnet oss gjennom tiår med drift i distriktet, sier Bjørnar Johnsen.

Les hele saken på Telemarksavisa sine nettsider.

Powered by Labrador CMS