Medieklipp
Ringte 113 da vennen tok overdose – fikk bot for narkotikabruk
Kan du risikere straff for narkotikabruk hvis du ringer 113?
– I verste fall vil noen dø i påvente av at man skal rydde vekk ting så politiet ikke skal finne noe, sier «Frode» til VG.
Vinteren 2018 ringte han 113 fordi en venn hadde tatt overdose. Da fikk han en bot på 2000 kroner.
Slik blir det ikke hvis regjeringen får flertall for rusreformen. Da vil bruk, kjøp, besittelse og oppbevaring av mindre mengder narkotika blir straffefritt.
«Frode» skjønte at noe var galt da han våknet, forteller han. Kvelden før hadde de to mennene drukket seg fulle og ruset seg.
– Jeg våknet ti på halv syv om morgenen. Da lå han i den samme stillingen, og jeg skjønte at noe var galt. Han var død, rett og slett, sier «Frode», som er i slutten av 40-årene.
Han ringte 113.
– Da politiet dukket opp, så sa jeg at det lå noen piller i lommen på jakken min.
Det førte til en bot på 2000 kroner. Saken ble senere henlagt, etter at advokat Dagfinn Hessen Paust tok kontakt med politiet.
Politiet: Kan føre til at færre ringer 113
Det var advokaten til «Frode» som sørget for at saken ble henlagt. Men vanligvis ville ikke den siktede hatt advokat i en sak som dette, sier Paust, som også sitter i sentralstyret til Foreningen Tryggere Ruspolitikk (FTR).
– Om personer lar være å ringe 113 i frykt for at egne straffbare forhold blir oppdaget har jeg ikke noen sikker formening om, det vil avhenge av den enkelte persons oppfatning av hvor viktig man anser øyeblikkelig hjelp å være, sier en politiadvokat som har behandlet en liknende sak.
– Kan det føre til at enkelte prioriterer å kvitte seg med ulovlige rusmidler, fremfor å ha fullt fokus på gjenopplivning?
– Slik loven er nå kan det være at enkelte prioriterer å kvitte seg med narkotiske stoffer fremfor å hjelpe andre.
Det vil i utgangspunktet ikke frita for straff at du har hjulpet andre ved å ringe 113, men det kan vektlegges ved valg av reaksjon.
Spres feilinformasjon om 113
Men Senterparti-politiker Kjersti Toppe, som er mot rusreformen, sier at det spres feilinformasjon om 113 – og at «ingen får noe på rullebladet av å be om akutt helsehjelp».
– Uavhengig hva du mener om rusreformen, kan du ikke lage et sånt bilde av norsk helsevesen, sier Toppe til VG.