Medieklipp

Ønsker overdoseteam i felt flere steder i landet

Dersom man er skikkelig ute å kjøre kan det hende at ambulansepersonell kjører deg til legevakten, før man kastes ut på gata igjen.

Publisert Sist oppdatert

– Dersom man er skikkelig ute å kjøre kan det hende at ambulansepersonell kjører deg til legevakten, før man kastes ut på gata igjen, sier Marius som er rusavhengig i Oslo og en av mange rusbrukere som ønsker seg bedre ruspolitikk, ifølge Nettavisen.
Norge ligger på europatoppen i overdosedødsfall, og rundt 300 personer dør årlig med "nåla i armen".
Men i Trondheim er overdosedødsfallene mye lavere enn i de andre store byene. I fjor var det sju overdosedødsfall i Trondheim.
Nå har feltsykepleierne Jan Erik Skjølås og Inge Løvsatd fra Overdoseteamet i Trondheim tatt turen til hovedstaden for å informere om modellen de bruker, sammen med Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.
– Vi har flere funksjoner og er et resultat av godt samarbeid mellom kommunen, pårørende og brukerorganisasjonene. Alle de ansatte i Overdoseteamet er utdannet sykepleiere. Hver gang ambulansetjenesten får en overdosealarm, får også vi beskjed og rykker ut. Alle sykepleierne har til enhver tid med seg motgift og arbeider ute på gata der de rusavhengige vanker. Dette er noe det viktigste vi driver med, sier Jan Erik Skjølås.
I tillegg til den oppsøkende virksomheten følger Overdoseteamet opp brukerne og deres pårørende.
- Vi er også et kriseteam som tilbyr brukerne oppfølging etter de har satt en overdose, samtidig som vi følger opp pårørende som mister sin kjære. Dette skjer gjennom oppfølgingssamtaler med familiene så lenge de ønsker. Vi kjenner brukerne og deres familier og vet at de har tillit til oss. Dette hjelper mye ved for eksempel et overdosedødsfall, sier Inge Løvstad.
Færre overdosedødsfall
Siden Overdoseteamet ble etablert i Trondheim har både overdoser og overdosedødsfall blitt kraftig redusert. Dette til tross for at byens innbyggertall vokser i raskt tempo.
Denne uka har de to representantene tilbrakt flere dager i Oslo, og blant annet hatt samtaler med helseminister Jonas Gahr Støre, som skal ha vært svært positiv til Overdoseteamet.
Les mer om saken hos Nettavisen

Powered by Labrador CMS