Medieklipp

NSTs besøk til Nenets i Russland

Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) har nå signert en intensjonsavtale med det russiske området for utvikling av telemedisinske løsninger.

Publisert Sist oppdatert

Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) har nå signert en intensjonsavtale med det russiske området for utvikling av telemedisinske løsninger, skriver UNN på sine nettsider.

NST ble forespurt av administrasjonen i NAO om et eventuelt samarbeid om telemedisin. Barentssekretariatet i Kirkenes bevilget midler til en reise til Nenets som ligger i det nørdøstligste hjørnet av Russlands europeiske del. Territoriet er på størrelse med Finnmark fylke, og har 42.000 innbyggere.

Alt begynte for 15 år siden, da NST hadde sitt store prosjekt i Nordvest-Russland. Naryan-Mar var utpekt som det første distriktet for utplassering av telemedisinsk stasjon i dette prosjektet.

Etter noen uker med plager med den daværende manglende infrastrukturen og mer strev enn resultat ble stasjonen overført til Kotlas, den sørligste delen av Arkhangelsk fylke. Da startet praktisk utbytte av telemedisin i fylket i storskala.

Rundt år 2000 var Naryan-Mar deltaker i det russlandsomfattende helseprogram «Barn i nord» og sykehuset der fikk komplett telemedisinsk stasjon som de fortsatt bruker.

Les mer om saken hos UNN

Powered by Labrador CMS