Medieklipp

Justisministeren må svare for svekket sivilforsvar

Stortinget gikk i 2008 inn for å modernisere Sivilforsvaret med 162 millioner kroner. Men pengene uteblir og Sivilforsvaret er ikke i stand til å gjøre jobben sin.

Publisert Sist oppdatert

Stortinget gikk i 2008 inn for å modernisere Sivilforsvaret med 162 millioner kroner. Men pengene uteblir og Sivilforsvaret er ikke i stand til å gjøre jobben sin, skriver TV2 Nyhetene.

Sivilforsvaret hjelper til med alt fra skogbrann og flom til leteaksjoner. Når brann-, helse- eller politivesen slipper opp for ressurser og trenger bistand skal Sivilforsvaret hjelpe til.

Lenge har det vært klart at Sivilforsvaret trenger modernisering. Under behandlingen av Stortingsmelding 22 om Samfunnssikkerhet i 2008 var alle partier enige i at Sivilforsvaret trengte 162 millioner kroner for over to år for å modernisere seg.

Men av de 162 millionene har Justisdepartementet så langt bare bidratt med 15 millioner kroner. I sin årsrapport for 2010 skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap at dersom det ikke blir tildelt ekstra budsjettmidler vil det medføre at intensjonene i Stortingsmeldingen ikke kan realiseres.

Nå varsler lederen for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen at komiteen åpner sak og kaller inn justisministeren til høring for å svare på hvorfor Sivilforsvaret ikke har fått pengene de forventet.

Har prioritert annerledes

Under behandlingen av meldingen om Samfunnsikkerhet i desember 2008 sa Knut Storberget at meldingen ville gi reelle føringer for politikk og budsjett. Hans statssekretær Terje Moland Pedersen innrømmer nå at dette ikke er fulgt opp.

– Nå ser vi altså at vi ikke klarer å gjøre denne omstillingen over to år, vi må bruke noe lengre tid. Fordi det har blitt bevilget noe mindre penger på det tidspunktet som man da la fram meldingen, sier Moland Pedersen.

– Men det er jo en prioritering man gjør, hvorfor skriver man ikke da et mindre beløp i utgangspunktet?

– Ambisjonen var der når meldingen ble skrevet og så har vi da måttet prioritere annerledes etter hvert, svarer statssekretæren.

Les mer om saken på TV2

Powered by Labrador CMS