Medieklipp

– Et fall er et fall for mye

Reduksjon av fall i helseinstitusjoner kan spare samfunnet for milliarder. – Dødeligheten av et fall øker av de usynlige skadene, sier enhetsleder i Lekneshagen Bofellesskap, Heidi Wiik.

Publisert Sist oppdatert

Reduksjon av fall i helseinstitusjoner kan spare samfunnet for milliarder. – Dødeligheten av et fall øker av de usynlige skadene, sier enhetsleder i Lekneshagen Bofellesskap, Heidi Wiik til NRK Nordland.
Les også om ny forskning: Derfor faller eldre
Ansatte i helsevesenet skal nå kartlegge fall hos eldre. Pilotprosjektet «Et fall er et fall for mye» skal som et av to steder i landet gjennomføres ved Lekneshagen Bofellesskap i Vestvågøy. Et sykehjem med tilbud for demente brukere.
Fall er den vanligste årsaken til at eldre skader seg, både i og utenfor helseinstitusjoner. Pasienter faller ofte mer enn én gang, og mange fall rapporteres ikke.
– 70 prosent av fallene som skjer ser vi ikke at skjer. Vi ser at de ligger på gulvet når vi kommer inn i rommet, forteller Wiik.
I Lekneshagen Bofellesskap føres det nå statisikk over alle fallulykkene i sykehjemmet, fordelt på blant annet tidspunkt på døgnet, kosthold, påkledning og andre faktorer.
– I Lekneshagen håper vi på omkring 50 prosent reduksjon i fall gjennom dette prosjektet. Hvor realistisk det er vet vi ikke.
Et enkelt lårhalsbrudd koster 340.000 kroner i behandling og rehabilitering.
Med nærmere 10.000 lårhalsbrudd pr år i Norge vil samfunnet spare mer enn 1 milliard hvis pasientsikkerhetskampanjens mål om 50 prosent reduksjon blir en realitet.
I fjor hadde Lekneshagen Bofellesskap alene 121 fall ved sykehjemmet.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS