Medieklipp

– Det smerter oss enormt at Birgitte levde i nesten tre timer etter at hun ble skutt

Birgitte Smetbak ble skutt i skulderen og kneet ca klokken 17.25. Etter klokken 20 var hun fremdeles i live, ifølge en vitneforklaring i retten i dag.

Publisert Sist oppdatert

Birgitte Smetbak ble skutt i skulderen og kneet ca klokken 17.25. Etter klokken 20 var hun fremdeles i live, ifølge en vitneforklaring i retten i dag, ifølge VG.

AUF-eren Renate Tårnes fortalte at hun ble satt til å passe på Smetbak inne i kontoret til leiravisen Planet Utøya i Kafébygget. Tårnes er sikker på at hun ikke kom ut fra gjemmestedet sitt før klokken 20, da hun sendte en melding til faren sin.

Hun er også sikker på at det var etter dette politiet kom bærende på en jente som så veldig dårlig ut, og som politiet ba henne om å ta seg av.

– Jeg er lamslått over at denne informasjonen kommer først nå, sier Birgitte Smetbaks far, Jarl Robert Christensen, til VG Nett.

En stor tragedie
Christensen sier det smerter familien enormt at Birgitte faktisk levde i nesten tre timer etter at hun ble skutt - ca klokken 17.25 - på teltplassen. Hun ble først evakuert etter klokken 20.15, og døde mens hun ble kjørt ned til bryggen fra Kafébygget i en bil.

– Dette er en stor, stor tragedie, ikke bare for oss etterlatte. Det er også en stor tragedie for Renate Tårnes og andre, som satt hos Birgitte før hun ble evakuert, sier Jarl Robert Christensen.

Helt siden 22. juli har familien lett etter svar på hvordan Birgitte døde.

Den 15 år gamle jenta døde som følge av knusningsskader i lungene og blodtap etter de to skuddene.

I helsevesenets egen evaluering av sin innsats under terrorangrepene, slås det fast at livreddende innsats ble forsinket fordi Utøya og området rundt måtte sikres av politiet før livreddende personell kunne begynne med arbeidet sitt.

«Manglende tilgang til skadestedet var den mest begrensende faktoren når det gjelder helsetjenestens evne til å yte helsehjelp under Utøya-aksjonen», het det i rapporten, som ble lagt frem den 9. mars i år.

Samtidig sa assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog at politiet hadde gjort en svært god innsats som førstehjelpere.

– Vi har ingen indikasjoner på at det kunne vært gjort noe ytterligere i forhold til helsepersonell som ville gjort at liv kunne vært spart, sa Guldvog da.

Les mer om saken hos VG

Powered by Labrador CMS