Medieklipp

Ambulanseansatt frykter kritikk fra 22. juli-kommisjonen

Ingen på fastlandssiden i Utvika var i livsfare 22. juli i fjor. Likevel gjorde ingen av tjenestemennene på stedet forsøk på å skaffe båter.

Publisert Sist oppdatert

Ingen på fastlandssiden i Utvika var i livsfare 22. juli i fjor. Likevel gjorde ingen av tjenestemennene på stedet forsøk på å skaffe båter, skriver VG.

Les også: Frivillige - fikk ikke bistand av ambulansepersonell på Utvika kai

Det er Kripos og Sjøfartsdirektoratet som fastslår i sitt innstillingsarbeid til heltemedaljen Edel dåd, at de på landsiden var utenfor livsfare.

Medaljen deles ut for livreddende arbeid i farlige situasjoner.
Til tross konklusjonen i innstillingen til Edel dåd gjorde ingen politi- eller ambulansetjenestemenn på stedet aktive valg for å skaffe båter.

Først da beredskapstroppen ankom 35 minutter etter første ambulanse og 17 minutter etter første politipatrulje, gikk tjenestemenn i båt for å ta seg over og stoppe Breivik.

VG kjenner til at disse temaene vil bli belyst når 22. juli-kommisjonen kommer med sin rapport 13. august.

– Vi ble aldri spurt om bistand til å skaffe båter, og vi tenkte heller aldri på det selv. Det er ikke vår oppgave å skaffe båter. Vi har helse og førstehjelp som vårt område. Det er brann og politi sin oppgave og skaffe til veie utstyr, sier ambulansearbeider Joar Tolpinrud til VG.

Han var i den aller første ambulansen, som var på plass hele 19 minutter før første politipatrulje.

Ambulansekollega Håvard Larsen kom i en av ambulansene bak, som ble holdt på vent ved Sundvollen 5,5 kilometer nord av Utvika.

– Vi visste ikke en gang at politiet hadde behov for båter.

Han er spent på hvilke konklusjoner kommisjonen har kommet frem til.

– Jeg tror ambulansetjenesten alt i alt vil komme godt ut av det, men er redd det kan bli noe kritikk mot de første tjenestemennene. Jeg er imidlertid sikker på at alle som bidro i den kaotiske og usikre stemningen som rådet gjorde sitt ytterste. Det er mye enklere å se på beslutningene i etterpåklokskapens lys, nå som alle fakta er på bordet.

Les mer om saken hos VG

Powered by Labrador CMS