Medieklipp

Akuttberedskap mangler

Helseberedskapen må også være forberedt på den nordnorske oljebonanzaen, mener overlege Mads Gilbert.

Publisert Sist oppdatert

Helseberedskapen må også være forberedt på den nordnorske oljebonanzaen, mener overlege Mads Gilbert, siterer Jarlsberg Avis NTB.

Gilbert mener regjeringen og oljeselskapene er for lite opptatte av å sørge for dette. Når oljevirksomheten definitivt flytter nordover, øker ikke bare aktiviteten til havs. Faren for en storulykke under krevende og tøffe forhold stiger.

Overlege og professor Mads Gilbert er øverste ansvarlige for akuttberedskapen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) som fra før av har ansvaret for halve Norge.

Det er UNN som må sørge for medisinsk hjelp dersom en storulykke eller katastrofe skjer. Gilbert sier han skjelver litt i buksene når han ser for seg de verste scenarioene der mange menneskeliv kan stå på spill i arktisk mørke under tøffe værforhold to timers flytid unna medisinsk ekspertise.

– Med økt leteaktivitet, økt utvinning og økt anleggsaktivitet med rørledninger og landbasert virksomhet kommer vi til å få et mye større press på beredskapssystemene i offentlig sektor. Det jeg har ansvar for, beredskapen i helsesektoren, må selvfølgelig planlegges parallelt med utbyggingsplanene. Der er vi foreløpig ikke med. Vi bør trekkes med fra første minutt slik at disse prosessene går parallelt og er fornuftige, sier Mads Gilbert til NTB.

Les mer om saken hos Jarlsberg Avis

Powered by Labrador CMS