Medieklipp

158 pasienter rammet

Haukeland universitetssykehus kjemper mot landets første utbrudd av den multiresistente sykehusbakterien VRE.

Publisert Sist oppdatert

Haukeland universitetssykehus kjemper mot landets første utbrudd av sykehusbakterien VRE,skriver Dagbladet.

Utbruddet av vankomycinresistente enterokokker (VRE) er det første i Norge, og den motstandsdyktige sykehusbakterien kan allerede ha krevd menneskeliv.

- Det er to pasienter som har fått en alvorlig infeksjon i form av blodforgiftning. Den ene døde, mens den andre ble frisk. Disse pasientene var i utgangspunktet alvorlig syke, sier overlege Dorthea Oma ved Senter for smittevern ved Haukeland universitetssykehus til BA.

Ufarlig for folk flest

- Det er riktig at 158 pasienter ved sykehuset er blitt rammet av VRE i større eller mindre grad, sier Oma til Dagbladet.

Legen understreker at enterokokkene er ei nokså harmløs bakteriegruppe for de fleste. Det er allerede alvorlig syke som kan få livstruende infeksjoner utløst av VRE.

Haukeland universitetssykehus sier de har iverksatt omfattende smitteverntiltak for å hindre spredning av motstandsdyktige bakterier.

- VRE har vært et betydelig problem på svenske sykehus de siste åra, sier Dorthea Oma til Dagbladet.

Rådgiver Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet sier til BA at forekomsten av motstandsdyktige sykdomsfremkallende bakterier har økt i verden de siste åra, samtidig som utviklingen av nye, virksomme antibiotikatyper nesten er stoppet opp.

Les mer om saken i Dagbladet

Powered by Labrador CMS