Medieklipp

Drukning.

1 av 3 er usikre på om de klarer å redde noen fra drukning

Annenhver nordmann sier de er sikre på hvordan de skal utføre hjerte- lungeredning, men flere er mer usikre på om de ville klart å gi livreddende førstehjelp i kombinasjon med å redde noen opp av vannet ved drukningsulykker.

Publisert

Tall fra Redningsselskapet viser at 37 personer druknet første halvår i år, mot 32 i fjor. Av disse var åtte mellom 15 og 25 år. Det er like mange som i hele fjor i denne aldersgruppen.

Det kommer fram i en undersøkelse Norstat har utført for Gjensidigestiftelsen.

En ny landsrepresentativ undersøkelse med 1050 respondenter viser at færre enn halvparten sier seg i stand til å både berge noen opp av vannet og deretter yte hjerte- lungeredning (HLR) på riktig måte:

  • 55 prosent er i stor grad sikre på at de vil klare å gi hjerte- og lungeredning (HLR) riktig.
  • Men, bare 41 prosent sier det samme hvis de først må berge en person opp av vannet og så gi HLR.
  • Hver tredje svarer at de i liten eller meget liten grad føler seg trygge, mot hver femte når det kun er snakk om hjerte- lungeredning generelt.
  • Flere menn enn kvinner er sikre på at de ville evnet å redde noen fra sjøen (46% vs 38%).
  • Respondenter i Nord-Norge er minst sikre på at de ville klart å berge og gi HLR hvis personen befinner seg i sjø (33 %). Motsatt: respondenter i Oslo og på Østlandet er mest sikre på dette (48%).
  • De fra 60 år er mest usikre (39%), mens de mellom 40-49 år er mest sikre på at de ville klart redde og deretter gi HLR korrekt på noen som befinner seg i sjøen (47%).

– Tallene viser at mange har et realistisk forhold til egen evne til å gi livreddende førstehjelp, spesielt når det er knyttet til krevende situasjoner som drukningsulykker.

Nettopp derfor er det viktig å vite hva du kan gjøre for å berge liv, sier Lars Erik Mørk, kommunikasjonssjef i Gjensidigestiftelsen.

Powered by Labrador CMS