Luftambulanse

HLR-status: Manglende stillingstaking i sykehjem ved forverring

Lungeavdelingen får ofte innlagt pasienter fra sykehjem hvor pasienten naturlig burde hatt HLR minus status ut fra allmentilstand, kognitiv funksjon og bakenforliggende sykdom. I de fleste slike tilfeller ville pasienten hatt det bedre på sykehjem med godt stell og lindrende behandling, for eksempel med surstoff og morfin.

Publisert Sist oppdatert

Lungeavdelingen får ofte innlagt pasienter fra sykehjem hvor pasienten naturlig burde hatt HLR minus status ut fra allmentilstand, kognitiv funksjon og bakenforliggende sykdom. I de fleste slike tilfeller ville pasienten hatt det bedre på sykehjem med godt stell og lindrende behandling, for eksempel med surstoff og morfin, skriver UNN på sine nettsider.

Vi har fått flere pasienter innlagt med ambulansehelikopter, der situasjonen skulle tilsi palliasjon i sykehjem. Dette er et enormt ressursforbruk uten gevinst og en meget uverdig situasjon for pasient og pårørende.

Man kan få inntrykk av at det ikke lenger er ”lov til å dø”, selv for sengeliggende senildemente pasienter som åpenbart er kommet til livets ende. De aller fleste ville ha det bedre ved å bli ivaretatt i kjente omgivelser med muligheten for pårørende rundt seg.

Dokumentasjon av tiltak i tilfelle forverring

Det etterlyses derfor at man i forkant dokumenter i journal og kurve hvilke tiltak som skal settes inn ved forverring i tilstanden hos pasienter i livets sluttfase. Samme typer føringer bør gis i epikrise og notat fra sykehusavdelinger med hensyn til prognose og hva sykehus kan eller ikke kan tilby pasienter i denne fasen av livet.

Les hele saken hos UNN

Powered by Labrador CMS