Luftambulanse
Ambulansetjenesten får ikke tilgang til kjernejournal
Et nytt system for deling av pasientinformasjon skal øke pasientsikkerheten i akuttsituasjoner. Men ambulansetjenesten, som møter kritiske pasientsituasjoner først, får ikke tilgang til systemet.
Kjernejournalen skal øke pasientsikkerheten i akuttsituasjoner. Men ambulanse- og luftambulansetjenesten, som møter kritiske pasientsituasjoner først, får ikke tilgang til systemet, melder NRK Østlandssendingen.
Les også: – Ikke dette Stortinget har signalisert
Helsedirektoratet utvikler på oppdrag fra Helsedepartementet og Stortinget et nytt system for deling av pasientinformasjon.
Journalen blir tilgjengelig for helsepersonlell som jobber på legevakten, for fastleger og for helsepersonell på akuttmottaket.
Utrykningstjenestene, altså ambulanser og ambulansehelikoptre, skal derimot ikke få samme tilgang til systemet, og får dermed ikke samme tilgang til livsviktige helseopplysninger som legevakt og akuttmottak.
Dette til tross for at hele satsningen er ment å løse informasjonsmangelen i akuttsituasjoner.
– Vi tok det som en selvfølge
Avdelingsoverlege Terje Strand ved Oslo Universitetssykehus er anestesilege og flyr med Norsk Luftambulanse. Han har tatt det som en selvfølge at utrykningspersonalet skulle få tilgang til kjernejournalen.
– Det har jeg vondt for å forstå. Ambulansetjenesten og AMK er de enhetene i helsevesenet som trenger dette aller mest fordi vi håndterer de mest kritiske pasientsituasjonene på et tidlig tidspunkt, sier han til NRK.
Ifølge Christine Bergland, sjef for E-helse hos Helsedirektoratet, er ikke kjernejournalen slik den er lagt opp i dag, nødvendigvis det som trengs for en bedre tjeneste.
– De kan ha kontakt med legevakt og akuttmottaket på telefon for å få informasjon. Tilbakemeldingen fra helsepersonell er at det er standardiserte prosedyrer i ambulansetjenesten, og kjernejournal er ikke nødvendigvis det de trenger for å få en bedre tjeneste.
Les mer om saken hos NRK