Legevakt

Ingen rutiner ved gjentatte overdoser

I løpet av få dager kan ambulansepersonell sette motgift og berge livet flere ganger til en person som tar gjentatte overdoser. Varslingsrutiner som kan fange opp denne gruppen overdoseutsatte pasienter mangler.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av få dager kan ambulansepersonell sette motgift og berge livet flere ganger til en person som tar gjentatte overdoser. Varslingsrutiner som kan fange opp denne gruppen overdoseutsatte pasienter mangler, skriver Regionalt kompetansesenter for dobbeltdiagnose rus og psykisk lidelse.

Det mener førsteamanuensis Stian Biong ved Institutt for forskning innen psykisk helse og rus ved Høgskolen i Buskerud. Han bidro i 2010 til 2011 i en undersøkelse av alle som døde av overdoser i en tre-årsperiode i Oslo.

Han intervjuet til sammen drøyt 60 personer med alvorlige narkotikaproblemer, og med familiemedlemmer og venner. Han snakket også med fagfolk for å belyse omstendighetene og livssituasjonen hos de avdøde siste år før dødsfallet. Forskerne så også på rollen som hjelpeapparatet spilte.

Mangel på rutiner, og mangelfull kontakt mellom ulike involverte var noen av funnene:

  • Førstelinjeansatte gjorde ikke kartlegging av selvmordsrisiko ved overdoser.
  • Det manglet varsling mellom ambulanse/legevakt og for eksempel fastlege. Samme person kunne bli reddet fra overdose flere ganger samme dag eller uke uten at varsling ble vurdert.
  • Det ble ikke vurdert kontakt med andre fagmiljøer, som sosialtjenesten. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten har ansvaret for å gi hjelp, men får ikke alltid tilstrekkelig med informasjon for å ivareta lovkravet. Sosialtjenesten etterspør heller ikke erfaringer med overdoser på en strukturert måte

Artikkelen er hentet fra nettstedet dobbeltdiagnose.no

Powered by Labrador CMS