Legevakt
Hvorfor går pasienter fra legevakten før de får hjelp?
Noen pasienter forlater legevakten før de har fått snakket med en lege. Hvorfor går de – og hva skal til for at de blir værende? Dette har sykepleier Monica Skogly sett nærmere på, og presenterer funnene sine i en artikkel i Sykepleien.
Illustrasjonsfoto: Liz Roll, Wikimedia Commons
Pasienttilstrømmingen til allmennlegevakten ved Legevakten i Oslo har økt betraktelig det siste tiåret (1). Økt pasienttilstrømning gjelder også om natten. Da er det færre leger og sykepleiere på vakt, og ventetiden kan bli lang. Antallet konsultasjoner har imidlertid ikke økt i takt med tilstrømmingen, noe som delvis kan skyldes at kontaktårsakene har gått fra enklere symptomer til mer kompliserte psykiatriske og sosiale problemer. Det har også vært en forskyvning i når pasientene kommer på legevakten fra dag til kveld og natt. I 2012 gikk 8,4 prosent av de innskrevne pasientene fra legevakten før konsultasjon med lege. Antall pasienter som ikke ventet på at de fikk en konsultasjon økte med 11 prosent fra 2008 til 2012 (1).
Møte med legevakten
Når pasientene ankommer legevakten i Oslo blir de møtt av en sykepleier eller en helsesekretær som grovsorterer pasienter til skadelegevakten eller allmennlegevakten. Etter grovsorteringen registreres pasientene. Sykepleier eller helsesekretær tar imot personalia og andre viktige opplysninger og vurderer om pasienten bør prioriteres til triage. Pasienten får et informasjonskort som forklarer hva som kommer til å skje og hvordan legevakten organiserer arbeidet sitt, samt litt om hvordan ventetiden kan variere.
Siden 2011 har allmennlegevakten brukt Manchester Triage System som beslutningsstøtteverktøy for sykepleierne i mottaket for å identifisere pasienter som kan ha alvorlig sykdom og trenger hjelp raskt.
Les hele artikkelen i Sykepleien