Legevakt

Advarer mot ny legevaktordning

Legeansvar for 40.000 i fire kommuner - uten bakvakt på natt. – Uforsvarlig, mener legevaktslege.

Publisert Sist oppdatert

Legeansvar for 40.000 i fire kommuner - uten bakvakt på natt. – Uforsvarlig, mener legevaktslege, ifølge Romsdal Budstikke.

I flere år har det vært arbeidet med et legevaktsamarbeid mellom kommuner i Romsdal. Nå er det kommet så langt at ordningen settes i gang for Molde, Fræna, Eide og Nesset fra 11. april, om bemanningen er på plass.

De fire kommunene har samlet hatt tre leger på vakt på ettermiddag og kveld til nå. Men fra april skal én lege betjene ca. 40.000 innbyggere i disse kommunene. Vaktlegen får base på legevakta i Molde, rett ved sjukehuset.

– Vil folk akseptere det?

Allmennlege og legevaktlege Bjørn Otterlei er positiv til legevaktsamarbeid, men bekymret for ordningen slik den er planlagt. Han er en av Moldes mest erfarne legevaktleger med flere hundre vakter bak seg gjennom 20 år. Han var også med på å etablere legevakta i Molde, og var sjef der en periode.

– Jeg mener det er uforsvarlig å sette i gang et legevaktsamarbeid uten bakvakt på natt, sier han.
– Jeg lurer på om folk er klar over endringene i legevaktsamarbeidet, og om de vil akseptere det.

Helsesjefen avviser

- Det trengs ikke nattlig bakvakt i legevaktsamarbeidet. Skulle akutte ting skje samtidig, kan bistand tilkalles fra kriseliste, sjukehuset, distriktsambulanser, luftambulanse eller distriktene, svarer Moldes helsesjef Henning Fosse på Bjørn Otterleis kritikk av manglede nattlig bakvakt i legevaktsamarbeidet for Molde, Fræna, Eide og Nesset.

– Vi har gjort en analyse av risiko og sårbarhet, og gått gjennom det som kan skje av uønskede hendelser. På natt vurderer vi at det ikke er behov for bakvakt nå, sier Fosse.

Les mer om saken hos Romsdal Budstikke

Powered by Labrador CMS