Konferanse

AmbulanseForum2021

AmbulanseForum 2021 har startet

Klokka 11.00 i dag åpnet Tom Hanssen og Maren Ranhoff Hov AmbulanseForum 2021

Publisert Sist oppdatert

I år arrangeres AmbulanseForum på Thon Hotel Oslo Airport. Rekordmange deltagere er påmeldt årets konferanse. Hele 300 deltagere har valgt å ta turen til AmbulanseForum 2021. I løpet av konferansens to dager vil fire store hendelser i nyere tid bli presentert: 22.juli, Covid-19, Grottefesten og Leirskredet i Gjerdrum.

Ambulansearbeider Liban Mahmoud ved OUS PRE starter konferansen med foredraget: "Egen fordom". Her forteller han sin historie om 22.juli. Han var på jobb som andreårslærling da bomben gikk av i Regjeringskvartalet. Han satt på pauserommet på stasjonen da han hørte et dunk. Videre forteller han:

– De store radioene vi hadde på den tiden pep. Vi fikk opp melding om at taket på VG-bygget hadde rast ned. Vi kjørte ut. I Akersgata løper folk. Vi ble redde.

Vi så at legebilen var der, og vi ble letta over at noen var der før oss. Regjeringskvartalet var rasert. Her hadde det skjedd noe. Vi gikk mot en pasient som lå der. Det lå en dame der. Når vi kom frem ser vi at hun har puls, men hun dør i bilen. Da bestemte vi oss for å ta henne ut for å kunne ta inn andre pasienter, forteller Liban.

– Kanskje det er en av oss?

Liban Mahmoud intervjues her av Thomas Berg Green. Foto: Synne Mæle

Thomas Berg Green intervjuer Liban om bomben i Regjeringskvartalet på scenen. Han var kollega av Liban da bomben gikk av, og han hadde akkurat landet på Gatwick Airport i London da han så en nyhetsoppdatering på TV om terrorangrepet i Oslo.

– Jeg ringte Thomas og fortalte min redsel for at gjerningsmannen kanskje er en av oss. Altså en muslim. På kvelden kom beskjeden om at det ikke var tilfellet. Da kjente jeg på en lettelse, fortalte Liban.

Han kom til Norge fra Somaliland i 1989, og han har opplevd lite rasisme i løpet av disse årene, men rett etter at bomben hadde gått av hørte han en kollega som sa: "Få dem ut". Underforstått, kast disse muslimene ut av landet.

– Den hendelsen var veldig tøff og det var ikke så lett for meg der og da, men jeg skjønte at personen var sint, og det forklarer nok hvorfor vedkommende reagerte slik han gjorde.

Powered by Labrador CMS