Innenriks

Ønsker psykebil på Agder

Agderpolitiet har hatt over 60 oppdrag relatert til psykiatrien så langt i juli. Bare det siste døgnet har politiet hatt ti oppdrag knyttet til psykiatrien. Både politiet og Mental Helse ønsker en såkalt psykebil i landsdelen.

Publisert Sist oppdatert

Agderpolitiet har hatt over 60 oppdrag relatert til psykiatrien så langt i juli. Bare det siste døgnet har politiet hatt ti oppdrag knyttet til psykiatrien. Både politiet og Mental Helse ønsker en såkalt psykebil i landsdelen, skriver NRK.

I Bergen har antall politiutrykninger gått kraftig ned etter at de fikk en egen psykiatrisk ambulanse i 2005. Nå ønsker flere denne type ambulanse også til Sørlandet.

Blant dem leder for Mental helse i Kristiansand, Ingrid Heimark. Hun har selv vært så langt nede at politiet måtte komme å hente henne.

– Jeg var veldig syk og var i en situasjon hvor jeg var veldig nær å selvskade meg alvorlig. Naboen min ringte politiet og jeg ble hentet av politi. Det var ikke noe særlig, forteller Heimark.

Siden 2005 har Bergen hatt en egen psykiatrisk ambulanse, kalt psykebil, og siden har det flere steder i Norge kommet tilsvarende biler. De er identisk med andre ambulanser, men inneholder personale som er trent til å ta seg av mentalt syke pasienter.

– Dette vil være mindre stigmatiserende enn å bli hentet av politi, da du føler deg nesten som en forbryter. Og vi er veldig for at psykiske og somatiske lidelser skal likestilles, sier Heimark.

I Bergen har psykebilen i snitt spart politiet for seks utrykninger hver dag. Politiet på Sørlandet ønsker ambulansen velkommen.

Les mer og se en videosnutt fra PA i Bergen på NRK sine nettsider.

Powered by Labrador CMS