Innenriks

Legevakten er en nødetat

Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin har lansert en nasjonal handlingsplan for å utvikle legevakttjenesten i Norge. Steinar Sørlie og Erik Zakariassen fra SNLA kommenterer hovedpunktene i rapporten.

Publisert Sist oppdatert
Det er ingen nasjonale krav til kompetanse, utstyr eller organisering av legevakt i Norge.
Den nasjonale handlingsplanen ønsker å bringe legevakten tilbake til det den skal være: En nødetat. Legevaktlegen har ansvaret for alvorlig skadede og akutt syke pasienter.

Foreslår omorganisering
Derfor foreslår kompetansesenteret en omfattende omorganisering av legevaktene. Legevaktsdistriktene skal bli robuste enheter med større mulighet til å ta seg av akutt syke og skadede innbyggere.

Legevakten tar seg av omtrent 60000 akuttmedisinske pasienter i året. Tallet skulle vært høyere fordi legevaktlegene bare blir varslet i halvparten av alle akuttmedisinske tilfeller. Og når de blir varslet, rykker de ofte ikke ut.

For å bedre kvaliteten må organiseringen bedres. Det er organiseringen som påvirker kvaliteten, ikke størrelsen på distriktet. Det må ansettes medisinskfaglig ansvarlige og administrativt personale – ansatte som jobber for kvalitetsforbedring av legevaktene.

Innrette mer mot akuttmedisin og beredskap
Handlingsplanen peker mot en legevakt som skal bli mer innrettet mot beredskap og akuttmedisin. Legevaktene skal likevel være et sted der en kan henvende seg om alle typer helseplager. Derimot må man innimellom forvente rådgivning over telefon eller at det ordnes med time hos fastlegen. Bortimot 300.000 henvendelser årlig er unødvendige i den forstand at det ikke haster.

Flere utrykninger
Handlingsplanen legger opp til både sykebesøk av legevaktlege og lege på utrykning. Fordelen er todelt: Pasientene (spesielt de eldre, eksempelvis på sykehjem) slipper unødvendig ambulansetransport til legevakt eller sykehus, og legen kan starte behandling der pasienten er.

Eventuell innleggelse skjer bakgrunn av en god klinisk vurdering. Dette er pasientvennlig. Pasienter vil bli spart for belastningen med transport i ambulanse til legevakten og man unngår feil bruk av ambulanseressurser.

Det er foreslått flere leger på vakt i samme distrikt, med mulighet for forskjellige oppgaver. Dette er i sammenheng med helse- og omsorgsministerens forslag om flere fastlegestillinger. Det er foreslått bakvaktordninger på satellittstasjoner for leger i distrikter med store avstander.

Legebiler med sjåfør
Legevaktdistriktene skal ha legebiler registrert som utrykningskjøretøy, med sjåfør. Dette, sammen med å utnytte andre deler av primærhelsetjenesten som hjemmesykepleien, brannvesenet og andre i akuttmedisinsk beredskap, vil skape et godt og trygt legevaktdistrikt.

Norsk Luftambulanse venter at forslagene til forskrift om kommunal legevaktordning i handlingsplanen blir vedtatt. Det vil være et vedtak i tråd med tankene bak samhandlingsreformen, et samfunnsøkonomisk nødvendig tiltak og ikke minst: Det vil være til pasientens beste.

Powered by Labrador CMS