Innenriks

13 av 26 drepte kunne overlevd

Ved riktig bruk av bilbelte og sikring av last kunne åtte møteulykker i 2008 og 2009 endt annerledes. Halvparten av de drepte kunne overlevd, slår en ny rapport fast.

Publisert Sist oppdatert

Ved riktig bruk av bilbelte og sikring av last kunne åtte møteulykker i 2008 og 2009 endt annerledes. Halvparten av de drepte kunne overlevd, slår en ny rapport fast, skriver NRK.

Statens Havarikommisjon for Trafikk (SHT) har levert sin rapport der de har gransket åtte møteulykker som skjedde i 2008 og 2009, hvor tre eller flere omkom ved hver ulykke. 46 personer var involvert i de åtte møteulykkene – av disse omkom 26 personer.

STHs analyser viser nå at halvparten av de drepte kunne overlevd, om lasten hadde vært sikret, eller om de hadde brukt bilbeltet riktig.

Overlege Arne Stray-Pedersen ved Folkehelseinstituttet har tatt medisinske vurderinger til rapporten, og sier at det som skjer inne i bilen under en ulykke, er meget avgjørende for utfallet.

– Halvparten av alle dødsfall på veiene kunne vært unngått med bedre beltebruk, korrekt sikring, og nyere biler. Analysen tilsier at folk flest kan påvirke utfallet, ikke bare kjøreforhold, bedre veier og midtrabatt, sier Arne Stray-Pedersen til NRK.no.

Treffskader mot hode og bryst på passasjerene går igjen i de åtte møteulykkene. Stray Pedersen sier vanlige beltefeil, som å ha beltet for løst, kan være helt avgjørende for utfallet.

Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS