Innenriks

12 år siden Åstaulykken i dag

Tenker på marerittdagen: – Jeg har kjørt tog til Oslo, men å ta Rørosbanen sitter svært, svært langt inne. Det har jeg ikke gjort på 12 år. Christopher Øvergaard fra Furnes var eneste overlevende i fremste vogn på nordgående togsett i ulykken på Åsta 4. januar 2000.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har kjørt tog til Oslo, men å ta Rørosbanen sitter svært, svært langt inne. Det har jeg ikke gjort på 12 år. Christopher Øvergaard fra Furnes var eneste overlevende i fremste vogn på nordgående togsett i ulykken på Åsta 4. januar 2000, ifølge Hamar Arbeiderblad.

– Jeg har brukt lang tid på å bearbeide ulykken. Det var kanskje ren flaks at jeg kom meg ut av togvognen. Senest før jul tenkte jeg på 4. januar. I dag føler jeg at jeg har klart å legge bak meg marerittet. Livet går videre, men minnene er noe man alltid har med i ryggsekken. Jeg reflekterer ofte over at vi mennesker får gripe dagen i dag. Livet er nå. Vi kjenner ikke morgendagen, sier Christopher.

19 omkom
Sammenstøtet mellom tog 2302 fra Trondheim til Hamar og tog 2369 fra Hamar til Rena skjedde klokka 13.12.35 4. januar 2000.

En av de verste togulykkene her i landet krevde 19 menneskeliv og 67 ble skadet da Trondheimstoget sørover kolliderte med nordgående motorvognsett fra Hamar på Åsta.

Det hjerteskjærende bildet med Christopher Øvergaard i rullestol, bandasjert og gipset blant skadde og pårørende på minnegudstjeneste i Åmot kirke gikk landet rundt.

Overlevende har beskrevet psykiske problemer og søvnløse netter etter togulykken. Sterke traumer har ført til at noen overlevende har hatt vanskelig med å takle hverdagen.

Togvogn ble knust
Christopher var 25 år og studerte ved høgskolen på Rena. Han gikk på toget i Hamar og satt helt bakerst i den første vognen i togsettet.

Det skulle bli redningen hans.

Sørgående diesellokomotiv kolliderte med motorvognen og Christophers sete var det eneste som var intakt.

Han greide å krabbe ut av vinduet og komme seg vekk. Beinet var brukket. Christopher slepte seg gjennom snøen, unna toglinjen og opp mot riksveg 3. Her fikk han en morfinsprøyte mens han ventet på ambulanse.

Les mer om saken i Hamar Arbeiderblad

Powered by Labrador CMS