HMS
Ambulansepersonell frykter skuddutrykninger
Ambulansearbeidere i København er i økende grad bekymret for å rykke ut ved skuddoppgjør.
Ambulansearbeidere i København er i økende grad bekymret for å rykke ut ved skuddoppgjør, forteller Søren Brydholm, visebrannsjef i Københavns brannvesen.
Les mer om saken i Beredskabsinfo
Les også om saken i Politiken: Redningsfolk frygter skud-udrykninger
Tilskuere har kritisert at en ambulanse og en akuttlegebil fredag ventet omkring ti minutter med å rykke inn til en dødelig såret person.
Eskalering kan føre til lengre ventetid
- I fremtiden kan det gå enda lengre tid før ambulansearbeidere er fremme ved slike ofre, sier Brydholm. - Det er ingen tvil om at den eskaleringen som skjer i øyeblikket gjør at vi kanskje må tenke gjennom prosedyrene, blant annet den avstanden hvor vi venter på politiet. Det kan hende at den blir større, sånn at det blir ytterligere forsinket, sier han til Politiken.
Fredag ventet ambulansearbeiderne, som prosedyren sier, på at politiet skulle sikre området hvor mannen var skutt med automatvåpen før de tok seg inn til den sårede.
Visebrannsjefen understreker at de fulgte instruksene til punkt og prikke. - Årsaken til at vi har disse reglene er at vi kan sikre våre folk i forhold til den risiko det er ved skuddoppgjør. Blir redningsfolkene rammet, er de jo fullstendig ute av stand til å yte noen som helst hjelp.
Iraker døde
Prosedyren er at ambulansene rykker raskest mulig ut - fredag nådde de fram på tre minutter. Deretter venter de på politiet ved et såkalt kontaktpunkt utenfor sannsynlig skuddrekkevidde. Den ventetiden frustrerte tilskuere fredag. Ambulansen holdt sikker avstand, mens irakeren døde i bilen. Tilskuerne mener det gikk ti-femten minutter.
- Vi kan jo ikke vite om skuddepisoden er over, eller om den fortsetter. Og det ville være veldig uheldig hvis redningspersonellet blir fanget i neste kuleregn, sier Brydholm.
Det ble ikke registrert når behandlingen av offeret begynte, men ifølge Brydholm gikk det mellom fem og åtte minutter fra ambulansen nådde fram til politiet hadde sikret området. Ifølge Søren Laumann Nielsen, sjefen for ambulanselegene i København, hadde ikke mannens liv stått til å redde, uansett om ambulansen ikke hadde ventet på politiet.