Helse Sør-Øst

Han skjønner ikke hvorfor ikke flere gutter vil bli sykepleiere

Publisert Sist oppdatert

Anestesisykepleieren Geir Gunnesmæl ved Gjøvik sykehus er kjempeglad i jobben sin. Dagene blir aldri kjedelige, skriver Oppland Arbeiderblad (krever innlogging).
– Utfordringene står i kø og jeg ser umiddelbare resultat av det jeg gjør. Jeg får rett og slett en følelse av å gjøre en viktig jobb, sier han.

Desto mer uforståelig synes han der er at bare en av ti studenter på sykepleierstudiet er gutter.

– Å pleie syke og hjelpe andre skal liksom være en feminin egenskap. Det er fullstendig misforstått. Jeg er stolt av å kunne hjelpe folk i krise på en profesjonell og omsorgsfull måte, sier 41-åringen.

Forsvarets sanitet

Hans første kontakt med sykepleierfaget fikk han i militæret.

– Jeg tok sanitetsutdanning i forsvaret. Da fikk jeg virkelig interesse forakuttmedisin, sier Gunnesmæl. Saniteten var smittsomt engasjerende! Plutselige hendelser krevde øyeblikkelig hjelp. Det fenget unggutten. Ingen dager var like. Som sanitetssoldat fikk han også vikariere på ambulansen med blålys og sirener.

Etter å ha jobbet noen år i Forsvarets sanitet, søkte han på sykepleierstudiet i Gjøvik.

– Av om lag 70 sykepleierstudenter var vi bare seks gutter, minnes han. Andelen gutter har ikke økt særlig siden han var ferdig utdannet i 2001.

Mange muligheter

Etter sykepleierutdanningen jobbet han i ambulansen, akuttmottaket og legevakta i Gjøvik. Etter hvert ble han opplæringsleder og kompetansesjef i kompetanseavdelingen for prehospital divisjon.

– Noe av det fine med sykepleierfaget er at man har så mange muligheter, fra tradisjonelt sykepleier til akuttmedisin og jobber i det private næringslivet. Etter noen år som sjef for kompetanseavdelingen, ønsket jeg meg mer praktisk sykepleie. Fordi jeg er spesielt interessert i akuttmedisin, bestemte jeg meg for å bli anestesisykepleier, sier Gunnesmæl.

Les mer om saken hos Oppland Arbeiderblad

Powered by Labrador CMS