Helse Sør-Øst
Halden på Norgestoppen
Bor du i Halden og får problemer med hjertet har du lite å frykte. Ambulansetjenesten i byen er nemlig blant landets aller beste.
Bor du i Halden og får problemer med hjertet har du lite å frykte. Ambulansetjenesten i byen er nemlig blant landets aller beste.
Det ligger en mann på båra inne i ambulansen. Tilsynelatende livløs. Ambulansearbeiderne Rune Hauge (42) og Linn Ytterdahl (22) overvåker mannen.
Det piper og blinker i en stor dataskjerm oppunder taket i ambulansevogna. Hjerterytme, blodtrykk og inntak av luft til lungene vises på diagrammet i ulike farger. Så begynner pulsen å stige drastisk på mannen på båra. Nå gjelder å handle riktig og raskt.
Kvalitetssikring
Dette kunne vært en reell situasjon, men er i stedet en øvelse. På båra ligger en dukke, som puster og hoster og snakker. Men det er en datamaskin som styrer dukka.
Henrik Goska er instruktør for Ambulansetjenesten i Østfold og forteller:
- Det er Stiftelsen Norsk Luftambulanse som har stilt denne ambulansen til rådighet. Den er på rundgang i hele Østfold, slik at alle de rundt 150 ambulansearbeiderne i fylket skal resertifiseres, som det heter. De skal gjennom en øvelse vise at de kan sitt fag. Vi kaller det kvalitetssikring, sier han.
Også medisiner
I Halden er det 14 ambulansearbeidere og alle sammen har vært igjennom den samme øvelsen den siste uka. Den består av fire timers praktisk arbeid i ambulansen og halvannen dag på skolebenken. Teorien på skolebenken går stort sett på å oppdatere seg på medikamentlære.
- En ambulansearbeider skal også kunne gi de riktige medisiner og den riktige behandling i ambulansen, før pasienten kommer fram til sykehuset. Hvert annet år får de en slik oppdatering, sier Bjørn Askerød som er seksjonsleder i Halden.
Først og best
Halden var først i landet med å ha hjerteovervåkning (EKG) og blodproppoppløsning (Trombolyse) i ambulansene. Og fortsatt er Halden på topp i landet både når det gjelder kunnskapen blant ambulansefolka og det tekniske utstyret.
- Det er lov å skryte av Halden, sier Henrik Goska som er instruktør for hele ambulansekorpset i Østfold.
- Vi kjører nøyaktig de samme øvelsene på alle våre 150 ambulansearbeidere og det ingen tvil om at Halden ligger i tet. Nå prøver vi å få resten av Østfold opp på samme nivå.
- Så det er en fordel å bo i Halden hvis du skulle få en hjertestans?
- Ja, under forutsetning av at vi kommer tidlig til pasienten og får startet arbeidet i ambulansen, så kan du godt si det, sier Goska.
Det er også han som styrer datadukka på båra via et par pc-er, slik at øvelsen blir veldig reell og gir ambulansefolka gode utfordringer.
Bra med kunnskap
Både Rune Hauge og Linn Ytterdahl, som blir testet i ambulansen da HA er til stede, er begge enige om at en slik øvelse betyr mye for å oppdatere seg selv.
Rune Hauge, som har jobbet i ambulansen i 17 år er meget godt fornøyd med at han jobber på et sted der det tekniske utstyret er på topp.
- Vi får flere og flere turer hvert år. Derfor er det ganske bra å vite at utstyret fungerer bra, sier han.
Linn Ytterdahl er lærling og startet for ett år siden. Nå er snart tiden kommet for å tre inn i rekkene til de som er ferdig utdannet.
- Jeg valgte dette yrket fordi jeg er opptatt av mennesker. Dette er framtida for meg, sier hun.
Rivende utvikling
De siste ti åra har utviklingen og kvaliteten av det tekniske utstyret i ambulansene skutt i været.
- For ti år siden hadde vi rundt 16.000 oppdrag i Østfold. I dag er det rundt 32.000 oppdrag, altså det dobbelte.
Bare i Halden kjører de to ambulansebilene 200.000 kilometer hvert år. Slik sett er det bra at vi har topp utstyr som vi kan stole på. Folk blir eldre og eldre og dette merker folka i ambulansene, sier Goska til HA.
Les hele saken i Halden Arbeiderblad