Geriatri

Sykepleiere må betale etterutdanning av egen lomme

Publisert Sist oppdatert

Flere sykepleiere som deltar på kurs for å øke kompetansen på akuttmedisinsk eldreomsorg, må dekke utgiftene selv, ifølge Dagens Medisin.
Det opplyser Verdighetssenteret, som nylig har lansert en ny videreutdanning innen akuttmedisinsk eldreomsorg. Kurset er rettet mot sykepleiere og helsepersonell, og de fire kullene i 2017 er allerede fylt opp med nær 80 deltakere, ifølge arrangøren.
– Flere av deltakerne betaler av egen lomme for å delta på kurset fordi det er for lite midler til videre- og etterutdanning i kommunehelsetjenesten. Det er en katastrofe innen eldreomsorgen, sier Stein Husebø, lege og faglig leder ved Verdighetssenteret.
– Bedre tilrettelagt i sykehusene
Senteret arrangerer også andre kurs om omsorg ved livets slutt, og sier at det ikke er uvanlig at helsepersonell selv betaler.
– Erfaringene våre viser at mange betaler av egen lomme og bruker feriedager fordi de blir møtt av arbeidsgiver med at de ikke har penger. Å få permisjon med lønn er også vanskelig fordi de er så presset på bemanning, Silje Eikemo, som har ledet arbeidet med å utvikle utdanningen ved Verdighetssenteret.
– Dette er ikke unikt i helsevesenet, og det skjer også på sykehus. Men det satses nok mer på kompetanse og faglig oppdatering i spesialisthelsetjenesten enn i eldreomsorgen, sier Eikemo, som selv er utdannet intensivsykepleier.
NSF: Helt galt
Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund reagerer på praksisen og er klar på at arbeidsgiveren må ta regningen.
Les mer om saken hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS