Forskning

Mobile redningsnett kan takle video

Publisert Sist oppdatert

Mobile nettverk til bruk i redningsaksjoner vil kunne overføre video ved hjelp av programvare som norske forskere nå utvikler, ifølge Forskning.no.
Noen ganger skjer ulykken på et utilgjengelig sted. Se for deg en togkrasj på en fjellstrekning i Norge med dårlig dekning, eller i en t-banetunnel. Selv det nye nødnettet som bygges ut, kommer ikke til å ha dekning alle steder.
Uansett hvor ulykken rammer, og om det finnes et stabilt nettverk der eller ikke, vil redningsmannskapet ha et stort behov for å kommunisere seg imellom.
I omtrent ti år har det eksistert teknologi for såkalte mobile ad hoc-nettverk. Dette er nettverk som konfigurerer seg selv mellom mobile enheter i et bestemt område, gjennom trådløs kommunikasjon.
Det trengs altså ikke noen basestasjoner eller satellittilgang. Nettet består kun av de enhetene folk bærer med seg.
Smarttelefoner
– Teknologien og ideen eksisterer, men hvor lenge har vi hatt mobile enheter som ikke vil forstyrre redningsmannskap når de tar det med seg? spør Thomas Plagemann, professor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.
Først nå har smarttelefonene blitt vanlige og kraftige nok til at det er mer realistisk å ta denne typen løsninger i bruk i redningsaksjoner.
– Jeg vet at det har vært noe eksperimentering med slike nettverk, men kjenner ikke til noen produkter på markedet, sier Plagemann.
Han leder en forskningsgruppe som jobber med såkalte Delay Tolerant Streaming Services (DT-Stream). Det vil si et nettverk som tolererer brudd og forsinkelser, til forskjell fra for eksempel internett.
Disse forskerne har undersøkt hva som skal til for at mobile ad hoc-nettverk skal fungere godt nok til å takle relativt tunge multimediadata i nød- og redningsoperasjoner, og de har kommet opp med flere løsninger. De står nå klare til å ferdigstille programvaren som kan demonstrere dette.
– Video kan være verdifullt
I dag er det ikke vanskelig å ha kamera på en hjelm eller integrert i briller, slik at redningsmannskapet ikke trenger å fokusere på noe annet enn den jobben de har.
– En video som tar opp det de ser, kan være verdifull når den flyttes til kommandosentralen uten at de som er i fronten blir distrahert. Ulempen er selvfølgelig at video gir en større databelastning enn tale, sier Plagemann.
De mobile ad hoc-nettverkene er typisk ikke stabile og uten mye båndbredde, noe som ifølge Plagemann gjør det svært krevende å overføre videodata. Her har de norske forskerne funnet løsninger.
Noe av kritikken mot det nye, norske nødnettet handler nettopp om datakapasitet, siden det verken kan håndtere bildefiler eller video slik det rulles ut i dag.
Dermed er det interessant at mobile ad hoc-nettverk også kan kobles opp mot større nett om det er ønskelig, som for eksempel internett eller nødnettet, der dette er tilgjengelig.
– Den løsningen vi jobber for er mest tenkt for redningsaksjoner på steder hvor det ikke finnes infrastruktur, men selvfølgelig kan man koble dette opp mot et annet nett, sier Plagemann.
– Databehovet øker
Nødnettet som bygges ut i Norge i dag er laget primært til tale, men det er muligheter for en viss oppgradering.
- En pilot skal kjøres med en datarate på rundt 80 kb/s nedlasting, opplyser nødnettets prosjektdirektør, Dagfinn Sjøvik i Direktoratet for nødkommunikasjon.
– Vi ser at databehovet øker, og derfor ser vi også på mulighetene for å koble de kommersielle GSM-nettene inn i nødnettet i fremtiden, sier Sjøvik.
Han er ikke i tvil om at behovet for overføring av bilder og video er der også i nødetatene, som blir stadig mer avanserte i sin bruk av kommunikasjonsteknologi, men stiller spørsmål ved hvor viktig det er når det først smeller.
– Da er det med få unntak trykk og snakk som er det viktigste, sier han.
Les mer om saken hos Forskning.no

Powered by Labrador CMS