Fagtidsskrift

- Vi gir oss aldri

De vant rettsaken over Helse Midt-Norge RHF, men må kjempe videre etter anke: Tor-Erling Johansen og Torgeir Akslen ble tilkjent to millioner kroner i erstatning. Men nå må de gå en ny runde i lagmannsretten. – Vi gir oss aldri, sier de to.

Publisert Sist oppdatert

De vant rettsaken over Helse Midt-Norge RHF, men må kjempe videre etter anke: Tor-Erling Johansen og Torgeir Akslen bletilkjent to millioner kroner i erstatning. Men nå må de gå en ny runde i lagmannsretten. – Vi gir oss aldri, sier de to.

Av Thor A. Nagell. Forkortet versjon av artikkel i Ambulanseforum nr. 1 2009

Dommen var krystallklar om helseforetakets behandling av Akutt Helse SUS - Akslens og Johansen firma. Håndteringen av anbudene ble ikke levnet noen ære av Sunnmøre tingrett.

Konkurrerte med to andre
De to konkurrerte med to andre selskap om å få drive ambulansetjenesten for Helse Midt-Norge i Haram, Ørskog og Norddal. Retten mener Nordre Sunnmøre Ambulanse og Falck Emergency ble favorisert når kun disse to ble kalt inn til forhandlingsmøter hos Helse Midt-Norge.

Det ble tidlig påpekt at to av tre representanter i fagutvalget som skulle vurdere tilbudene var inhabile overfor Akutt Helse. Det mener retten det ikke ble tatt nok hensyn til av Helse Midt. At det ikke finnes dokumentasjon på hvordan tilbyderne ble vurdert, ut over sluttresultatet, er heller ikke i tråd med lovverket, påpeker Sunnmøre tingrett.

Stor kompetanse
Akutt Helse gikk til erstatningssøksmål etter å ha fått klart medhold hos Kofa (Klagenemnda for offentlige anskaffelser). Da rettsvesenet for første gang behandlet den mye omtalte ambulanseanbudssaken i Helse Midt-Norge endte det altså med tap for Helse Midt.

Men så kom anken.

Les også: Helse Midt-Norges ankebegrunnelse: "I praksis betyr kjennelsen fra tingretten at et selskap, og i denne sammenheng et selskap under stiftelse (SUS), kan påberope seg og få erstatning for et antatt overskudd på en kontrakt de ikke fikk."

Både Johansen og Akslen har lang erfaring og bred utdannelse. Rent faglig mener de det ikke er noen andre som kan ”slå dem” – nettopp kompetanse var ett av deres sterke kort, mener de:

- Jeg har bakgrunn fra 330-skvadronen på Ørlandet, har jobbet som instruktør ved Nutec i Trondheim, tok fagbrev og paramedic og kjørte ambulanse i Ålesund i ni år. Jeg har tatt alt som er av prehospitale kurs, sier Tor-Erling Johansen.

- Jeg er utdannet fagarbeider, har tatt paramedic og jobber nå i Sula, sier Torgeir Akslen som også har lang erfaring i ambulansetjeneste.

Begge mener de hadde konsentrert seg meget om at de skulle være best på kompetanse. De har alt som finnes av kompetansegivende kurs – ofte som de første på Sunnmøre. I staben skulle de i tillegg ha med veldig gode folk med lang erfaring – og med en helt unik kompetanse, sier de.

Mesterskap i slett arbeid
- Det var helt teknisk umulig at de andre skulle være noe bedre enn oss. Jeg kjenner folkene her i regionen og jeg vet hva hver enkelts kompetanse består i. Og jeg vet om våre folks kompetanse. Derfor rimer det ikke at vi ikke fikk presentere oss, sier Johansen.

- Helse Midt stilte med landets fremste eksperter og ”svidde av” flere hundre tusen kroner – men vi vant likevel saken, forteller Johansen. Han og Akslen er rystet over at et økonomisk sett sprengt helseforetak kan bruke så mange penger på en slik sak.

- Hadde de gjort det eneste rette hadde de lyst ut alt på nytt og byttet ut alle saksbehandlerne de har. Dette har vært et mesterskap i slett arbeid, sier Johansen bestemt.

- Vi var billigst
- Hva skjer videre nå?
- Nå bretter vi opp ermene og tar en tur i lagmannsretten. Jeg ser ingen grunn til at vi skulle tape der. Vi fikk klart medhold av Kofa og vant på alle punkt i tingretten. Og den dommen er neppe ”helt blåst”. Det med inhabiliteten kommer de seg ikke unna – de sitter i saksa!

- Er det snakk om at dere var dyrere enn de andre – at det var en begrunnelse?
- Nei! Vi var billigst! Vårt anbud var 700.000 kroner under den som fikk tilslaget, sier Johansen.

- Men de har tydeligvis nok av penger når de senere kunne bevilge 84 millioner i etterbetaling til de anbyderne som fikk tilslaget, sier Akslen ironisk.

- Saken er at vi faktisk aldri har vært reelt vurdert, legger han til.

- Etter et par dager med depresjoner er vi klare igjen for å slåss videre. Og med en så klar dom fra tingretten har vi all grunn til å tro på et like bra utfall i lagmannsretten, sier Johansen og Akslen legger til:

- Ja, vi gir oss ikke!

Powered by Labrador CMS