Fagtidsskrift
Snart klart for test av Nødnettsystemet
- Bedre avlyttingssikkerhet, bedre dekning og langt bedre kommunikasjonsmuligheter mellom politi, helse og brann er de tre viktigste fordelene med det nye nødnettet, sier Willy Skogstad. Infrastrukturen, det vil si radionettverket, skal være ferdig bygget ut til nyttår.
Willy Skogstad og Grete Simonsen jobber med det nye nødnettsystemet. Foto: Thor A. Nagell.
- Bedre avlyttingssikkerhet, bedre dekning og langt bedre kommunikasjonsmuligheter mellom politi, helse og brann er de tre viktigste fordelene med det nye nødnettet, sier Willy Skogstad. Infrastrukturen, det vil si radionettverket, skal være ferdig bygget ut til nyttår.
Av Thor A. Nagell
- Vi er i delprosjekt Helse i Nødnettprosjektet, sier Willy Skogstad som er seniorrådgiver i Helsedirektoratet. På standen sto han sammen med Grete Simensen som er informasjonsrådgiver i samme prosjekt.
Høy grad av sikkerhet
- Nå skal infrastrukturen, det vil si radionettverket, i først utbyggingsfase (fase-0) være ferdig bygget ut til nyttår. Og like etter kommer de første kommunikasjonssentralene til helse på lufta. Det omfatter en AMK-sentral, ett akuttmottak i Østfold, og i tillegg en stor og en liten legevaktsentral – også i Østfold, sier Skogstad.
- Hvordan er systemet bygget opp?
- Det er et radionettverk med høy grad av sikkerhet, og med det mener jeg at det er reservekraft til basestasjonene på de ulike plasseringsstedene. I nødnettet skal alle basestasjonene ha linjeførsel fra to kanter – det øker sikkerheten.
Hvis en forbindelse blir brutt, for eksempel på grunn av gravearbeid, vil den andre fungere. Det betyr at det er høyere redundans enn for eksempel i mobilnettet. Selve infrastrukturen består av tre komponenter. Det er kjernekomponenter, et radionettverk og til slutt transmisjon som binder sammen kjernekomponentene og radionettverket – det utgjør til sammen infrastrukturen.
Infrastrukturen er koblet til kommunikasjonssentralene på to måter. I helsetjenesten er det linjebasert tilknytning til AMK-sentralene, og radiobasert tilknytning for legevaktsentraler.
Mange fordeler
- Når vil hele systemet være operativt over hele landet?
- Det er for tidlig å si. Nå skal vi bygge ut fase-0. Det skal så evalueres og rapporten legges frem for Stortinget som eventuelt skal vedta en nasjonal utbygging, forklarer Skogstad.
- Ambulanseforum skrev en reportasje om Tetra-systemet de har innført i England for en del år siden – er det det samme systemet dere jobber med her?
- Ja, England har innført Tetra-teknologien. Både for politi, helse og brann. Det er samme Tetra-systemet som brukes her i Norge. I den norske anbudsrunden vurderte vi flere teknologier, men det endte med at vi valgte Tetra-teknologien. De andre systemene tilfredsstilte ikke våre funksjonelle krav og til slutt var det Nokia Siemens Network som vant konkurransen.
- Hva er den største fordelen med dette, nye systemet i forhold til dagens?
- Det er flere fordeler. Det er avlyttingssikkerheten. I dag er sambandene helt åpne og hvemsomhelst med politiradio kan følge med. Pasientopplysninger kommuniseres derfor over mobilnettet fremfor dagens analoge helseradionett. Datatilsynet mener at selv ikke mobiltelefonsystemet er sikkert nok med tanke på avlyttingsmuligheter, men har gitt dispensasjon til bruk av mobiltelefon inntil nytt Nødnett er realisert nasjonalt.
Den andre store fordelen er god dekning. Det er kontraktsfestet at det skal være ca. 80 prosents flatedekning i Norge. Det blir nær 100 prosents dekning langs veier for kjøretøy og med 90 prosent langs kommunale og private veier med håndholdte radioer – langt over det vi har i dag. Og i tillegg gir det langt bedre kommunikasjonsmuligheter mellom politi, helse og brann, sier Willy Skogstad.