Fagtidsskrift
Ambulanseforum nr. 1 2018 - Den nye paramedisineren
Noen av sakene: Revolverintervju om forslaget til ny modell for ambulansefaget. Aktuell sak om nasjonal plan for bachelor i paramedisin. Oppdraget jeg aldri glemmer: Raset på Haugastøl - fortalt av ambulanseteamet på stedet.
Ønsker du å abonnere? Sjekk her
Vi finner også ut hvordan det har gått med Norges første kull som ble ferdig på bachelor i prehospitalt arbeid - paramedic i fjor vår.
Leder: En ny profesjon?
Mye skjer på utdanningsfronten både i ambulansefaget og på bachelorstudiet i paramedisin - som det skal hete nå. Derfor er utdanning hovedtema i dette nummeret.
Framtidens helsetjeneste: Hvordan håndtere volumet?
– Eldrebølgen gjør at helsevesenet må effektiviseres veldig. Ellers vil det bli for få hender. Tiden hvor man kan sitte rolig en hel vakt på en distriktstasjon er snart over.
Ambulansefaget på videregående skole:
Ny utdanningsmodell er på høring
Forslaget til ny utdanningsmodell i ambulansefaget øker utdanningen fra fire til fem år. Forslaget er at elevene går helsearbeiderfag det andre året, og starter som lærling parallelt med ambulanseåret på videregående skole det tredje året.
Nå skal det hete paramedisiner
Utdanningen får nytt navn: En nasjonal plan for bachelor studium i paramedisin er nylig oversendt til Helse og omsorgsdepartementet.
Innlegg: Ansvar og myndighet i ambulansetjenesten
Behandlingsansvaret bæres nå av helsepersonellet som er tilstede hos pasienten. Konsultasjoner over telefon er å regnes som rådgivende.
Redningsoppdraget hvor mirakelet skjedde
Det skulle bli et helt uforglemmelig redningsoppdrag den dagen et snøskred ved Hallingskarvet begravet Adina (22) i fire timer. To ambulansearbeidere var blant de første mannskapene på stedet, og var med under hele aksjonen.
Bachelor i prehospitalt arbeid - paramedic:
Slik går det med Norges første kull
Ni måneder etter endt studie er alle i jobb ...
Hvordan var overgangen til arbeidslivet?
Vi spør første kull som ble ferdig med bachelor i prehospitalt arbeid i vår, om overgangen.
Oppfylte redningsmanndrømmen
Han la en målrettet plan over åtte år. I fjor fikk Magnus Wethal (31) lønn for strevet. Han begynner på opplæring som redningsmann i Norsk Luftambulanse AS i mars.
Reddet av slyngen
En dårlig rygg var i ferd med å stoppe karrieren som redningsmann. Slyngetrening ble redningen, både for Lasse Fossedal og andre som jobber innen redningstjenesten.
Håndtering av minimale, lette og moderate hodeskader
Pasienter med hodeskader kan være vanskelige å vurdere. Nye skandinaviske retningslinjer for barn og voksne
kan bidra til tryggere og mer effektiv håndtering.
Psykiaterens hjørne: Om magefølelsen
«Jeg bare kjenner at det er det riktige å gjøre.» Utsagnet ledsages av en hånd på magen. Kanskje har vi sagt og gjort noe liknende selv, eller vi har sett og hørt en kollega eller venn gjøre det. Vi lar oss styre av magefølelsen vår.
Test deg selv i FORGIFTNINGER
Dødelig? Skadelig? Eller helt ufarlig? Ikke la deg lure av alle lurespørsmålene. Ta testen her.
EMS World Expo
Ambulansekonferansen EMS World Expo er gedigen. En av tankevekkerne etter å ha hørt foredrag var: Trener vi på oss feil når vi simulerer uten å gjøre ting skikkelig?
Flunkende fin stasjon
På Noresund stasjon redder de livet til innbyggere, fødende turister – og til hverandre.